Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Apple in Rusija v sporu zaradi aplikacija za sporočanje Telegram

Apple in Rusija v sporu zaradi aplikacija za sporočanje Telegram
June 01
07:10 2018

Apple in Rusija sta se zapletla v spor glede App Stora. Ruski telekomunikacijski regulator Roskomnadzor je ameriško družbo tako prosil naj z svoje ruske različice prodajalne aplikacij odstrani priljubljeno aplikacijo za sporočila Telegram.

Kljub poizkusom ruskih oblasti, da blokirajo aplikacijo že od sredine aprila, je njena uporaba med ljudmi še naprej razširjena.

Roskomnadzor je dal Applu mesec dni časa, da odgovori in trenutno še ni jasno kaj se bo zgodilo, če družbe zahteve ne bo upoštevala. Apple je sicer pred tem že ugodil kitajskim zahtevam za odstranitev storitve VPN iz svoje prodajalne aplikacij.

Apple se je opravičil za upočasnjevanje starih iPhonov

Aplikacija Telegram je bila sicer razvita v Rusiji in je ena od najbolj priljubljenih storitev za sporočanje na svetu. Aplikacija je na voljo na tabličnih računalnikih, računalnikih in mobilnih telefonih in omogoča uporabnikom uporabo šifriranja. To pomeni, da lahko sporočila vidita samo pošiljatelj in prejemnik. Sporočila ostajajo tako skrita pred tretjimi osebami, kot je naprimer ruska vlada.

Družba, ki je aplikacijo izdelala je sicer zaradi predpisov o internetu v državi že odšla iz Rusije in ima sedaj sedež v Dubaju.

V aprilu se je sicer v Moskvi več tisoč ljudi zbralo na protestih proti prepovedi aplikacije. Ustanovitelj Telegrama, Pavel Durov, ki se je rodil v Sankt Petersburgu, se je nato na Twitterju zahvalil vsem ljudem, ki so prišli.

Pri družbi Telegram so sicer na svoji spletni strani sporočili, da Apple od sredine aprila na svetovni ravni blokira posodobitev aplikacije za svoj operacijski sistem iOS.

Zaradi tega je tako sedaj možno, da aplikacija ni skladna z novo regulativo EU glede varstva zasebnosti podatkov. Pri Applu sicer zadeve niso komentirali.

Strokovnjak na področju zasebnosti je dejal, da poteza označuje "trenutno merjenje moči med visokotehnološkimi podjetji in nacionalnimi vladami". "Osebno ne bi izključil možnosti blokade dostopa do App Stora iz strani Rusije," je dejal Joss Wright iz internetnega inštituta v Oxfordu.

"Seveda bi taka poteza razjezila veliko ruskih lastnikov iPhonov," je še dodal.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce