Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Apple z prodajo dražjih telefonov do odličnih poslovnih rezultatov

Apple z prodajo dražjih telefonov do odličnih poslovnih rezultatov
August 01
07:43 2018

Apple je v zadnjem četrtletju prodal manj iPhonov od pričakovanj, vseeno pa so višje cene pomenile, da je uspelo tehnološkemu velikanu s svojim poslovanjem preseči napovedi Wall Streeta. Podjetje je sporočilo, da jim je uspelo v treh mesecih do konca junija prodati 41,3 milijona iPhonov, kar je bilo samo odstotek več kot v enakem lanskem obdobju.

Vseeno je znašala povprečna prodajna cena za iPhone 724 dolarjev, kar je bilo precej nad pričakovanimi 694 dolarji. Družba je sporočila, da je ostal v četrtletju njihov najpriljubljenejši izdelek, lani predstavljeni iPhone X, ki se prodaja po ceni 999 dolarjev in je družbi pomagala pri rasti prodajnih cen.

Močna 31 odstotna rast prihodkov poslovnih storitev Appla, ki vključujejo App Store, Apple Music in Apple Pay je prav tako pomagala pri povečanju njihove uspešnosti. Po besedah izvršnega direktorja Appla Tima Cooka, so njihove poslovne storitve na dobri poti, da do leta 2020 na letni ravni presežejo 14 milijard dolarjev prihodkov.

Težave mobilnega oddelka so zmanjšale rast dobičkonosnosti Samsunga

"S potekom stvari ne bi mogli biti bolj zadovoljni," je dejal.

Na splošno so se prihodki tehnološkega velikana na letni ravni povečali za 17 odstotkov na rekordnih 45,6 milijarde evrov, rast prihodkov pa je v vseh regijah razen na Japonskem dosegla dvomestno število. Dobički družbe so se glede na enako lansko obdobje povečali za 32 odstotkov, na 9,85 milijarde evrov.

Delnice družbe so po objavi podatkov pridobile 3 odstotke vrednosti. S tem je družba, ki je po tržni kapitalizaciji že največja na svetu, stopila še korak bližje proti skupni vrednosti bilijon dolarjev (1000 milijard).

"Applova uprava se je na primeru iPhona X naučila, da lahko ko gre za telefon dražji od 1000 dolarjev, le teh prodate manj in še vedno dosežete želene finančne rezultate," je dejal Thomas Forte iz družbe DA Davidson & Co.

Močno povpraševanje po najdražjih telefonih družbe označuje velik kontrast v primerjavi z največjim prodajalcem pametnih telefonov na svetu Samsung, ki je razočaral vlagatelje z opozorilom o manjši prodaji svojih najdražjih telefonov Galaxy S9 od pričakovanj.

Vseeno se Apple sooča s povečano konkurenco na svetovnem trgu pametnih telefonov, ki je lani po podatkih raziskovalne družbe International Data Corp, zabeležil padec rasti v višini 0,3 odstotka.

Kitajska tehnološka družba Huawei, ki je v prvi polovici leta poročala o 15 odstotni rasti prihodkov, je na drugem mestu največjih izdelovalcev pametnih telefonov na svetu, v zadnjem četrtletju prehitela Apple. Tako sedaj Apple na lestvici za Samsungom in Huaweijem zaseda tretje mesto.

Učinek uvoznih dajatev

Vodstvo družbe je dejalo, da so prepričani v tržni položaj Appla. Družba je za tretje četrtletje napovedala prihodke v višini med 51 in 53 milijard dolarjev, kar kaže že na peto zaporedno četrtletje z dvomestno rastjo višine prihodkov.

Izvršni direktor družbe Tim Cook je prav tako zmanjšal pomen zaskrbljenosti o tem kako bi lahko napetosti med ZDA in Kitajsko vplivale na poslovanje Appla. Dejal je da, družba do sedaj ni bila neposredno prizadeta zaradi uvoznih dajatev. Za enkrat pa še vedno preučujejo posledice predlaganih uvoznih dajatev na kitajsko blago, v skupni vrednosti 200 milijard dolarjev, je dodal.

"Naš pogled na uvozne dajatve je se pojavijo kot davek za potrošnike in na koncu znižujejo gospodarsko rast, včasih pa lahko s seboj prinesejo možnost pomembnih nenamernih posledic," je dejal. Vseeno je dejal, da ostaja optimističen, da "se bodo stvari uredile".

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce