Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Applove delnice kljub rekordnim dobičkom družbe z velikim popravkom navzdol

Applove delnice kljub rekordnim dobičkom družbe z velikim popravkom navzdol
November 02
07:23 2018

Apple je v četrtek za kratek čas izgubil svojo bilijon dolarjev vredno tržno kapitalizacijo, potem ko so delnice družbe po končanju uradnih trgovalnih ur izgubile 7 odstotkov vrednosti, kljub objavi rekordnih poslovnih rezultatov.

Strategija tehnološkega velikana, ki se odločil za povišanje cen svojih telefonov se je izplačala, saj so se prihodki povišali, kljub temu, da je prodajo ostala na skoraj enaki ravni. Prihodki družbe so se medletno povišali za 20 odstotkov na 62,9 milijarde dolarjev, medtem ko se je dobiček povišal za 31 odstotkov na 14,1 milijarde dolarjev.

A opozorilo o morebitni slabši prodaji v prihodnjih mesecih je po uradnem končanju trgovanja na borzi sprožilo razprodajo delnic. Ta se je še povečala potem, ko so pri družbi sporočili, da bodo prenehali z objavljanjem števila prodanih enot. Vodstvo družbe je svojo odločitev branilo z trditvijo, da te številke niso dober pokazatelj finančnega zdravja podjetja.

Amazon z rekordnim dobičkom, a tudi s slabo napovedjo za božično sezono

Na drugi strani so analitiki opozorili, da bi to odločitev zunanji opazovalci lahko videli, kot potezo za maskiranje manj uspešnega poslovanja. Skupno število pametnih telefonov, ki so jih vsi proizvajalci prodali se je sicer v lanskem letu prvič v zgodovini znižalo.

Vseeno je nova strategija povišanja cen Applu pomagala izničiti padajoče povpraševanje. Podjetje je tako v tretjem četrtletju prodalo 46,9 milijona iPhonov, kar je malenkostno povečanje glede na isto lansko obdobje, ko so jih prodali 46,7 milijona.

Podjetje s sedežem v Kaliforniji je ustvarilo višje prihodke tudi iz naslova svojih storitev, kot so App store, Apple Music in Apple Pay. Dohodki njihovih storitev so tako v četrtletju dosegli rekordnih 10 milijard dolarjev.

Za celotno poslovno leto 2018 so se dobički povišali za 23 odstotkov na 59,5 milijarde dolarjev, medtem ko so prihodki narasli za 16 odstotkov na 265,5 milijarde dolarjev.

"Lahko zagotovim, da je naš cilj povišati prodajo za vsako kategorijo izdelkov, ki jo imamo," je dejal glavni finančni uradnik por Applu, Luca Maestri. "Prodaja enot je danes manj pomembna, kot je bila v preteklosti."

"Šibkost"

Kljub rekordnim številkam, so delnice družbe po koncu uradnih trgovalnih ur na borzi izgubile na vrednosti, najprej so padle za 4 in nato za 7 odstotkov, predenj se je začel odboj. Za upad so deloma okrivili slabe napovedi za ključno božično prodajno sezono.

Pri Applu so tako dejali, da pričakujejo prodajo v razponu med 89 in 93 milijard dolarjev, medtem ko je Wall Street pričakoval prihodke v višini 93 milijard dolarjev. V istem četrtletju lani so sicer dosegli prodajo v višini 88,3 milijarde dolarjev.

Izvršni direktor družbe Tim Cook je dejal, da Apple "vidi nekaj makroekonomskih slabosti na nekaterih trgih v razvoju, kot so Turčija, Indija, Brazilija in Rusija." Dodal je, da je nekaj od teh težav posledica fluktuacije valut.

Vodja finančnega urada Luca Maestri je dejal, da pri družbi pričakujejo tudi nekaj negotovosti pri dobavi povezanih z uvedbo najnovejših izdelkov. Družbo, ki se za proizvodnjo zanaša na Kitajsko, ogrožajo trgovinske napetosti med ZDA in Kitajsko, vseeno pa njihovi izdelki zaenkrat še niso bili obdavčeni z carinami.

Cook je dodal, da ostaja optimist pri tem, da bo državama uspelo rešiti vsa vprašanja. Do sedaj njihovo poslovanje ni bilo prizadeto pri čemer je pokazal na 16 odstotno rast prihodkov v zadnjem četrtletju.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce