Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Applu v patentni tožbi proti Samsungu prisojenih 539 milijonov dolarjev odškodnine

Applu v patentni tožbi proti Samsungu prisojenih 539 milijonov dolarjev odškodnine
May 25
06:21 2018

Sodišče v ZDA je južnokorejskemu tehnološkemu velikanu Samsung odredilo plačilo 539 milijonov dolarjev odškodnine, zaradi kopiranja funkcij Applovega originalnega iPhona. Odločitev porote je zadnji korak v dolgotrajni pravni bitki med največjima proizvajalca pametnih telefonov na svetu.

Ta sicer izvira že iz leta 2011, ko so pri Applu, Samsung prvič obtožili kršenja nekaterih njihovih patentov. Applu je sicer sodišče leto kasneje prisodilo odškodnino v višini 1,05 milijarde dolarjev, a se je nato bitka glede pravega zneska vse od takrat nadaljevala.

Samsung in Apple bosta obudila pravno bitko pred kalifornijskim sodiščem

V zadnji sodni odločbi je večina odškodnine - 533,3 milijona dolarjev - dodeljena zaradi kršitve treh patentov glede Applove zasnove. Preostali znesek je bil dodeljen zaradi kršitev dveh patentov o funkcionalnosti.

V izjavi so pri Applu dejali, da so zadovoljni z odločitvijo porote, ki se strinja, "da mora Samsung plačati za kopiranje naših izdelkov." "V tem primeru je vedno šlo za več kot samo denar," je dejal tehnološki velikan in dodal, da je pomembno, da še naprej ščiti "trdo delo in inovativnost toliko ljudi pri Applu".

Na drugi strani so pri Samsungu dejali, da odločitev "popolno nasprotje" soglasni odločitvi vrhovnega sodišča v njihovo korist, glede načina na katerega se izračunava škoda pri kršenju patentov glede zasnove.

Nobene "jasne zmage"

Pri Samsungu so trdili, da bi morali plačati samo 28 milijonov dolarjev odškodnine - s čemer bi vsoto omejili samo na dobiček družbe neposredno povezan s komponentami ali značilnostmi, ki jih zajemajo patenti.

Na drugi strani so pri Applu zahtevali mnogo višji znesek, izračunan na podlagi dobička celotnega iPhona.

"Odločitev ni jasna zmaga za nobeno družbo, saj je Apple v svojem prvotnem zahtevku, zahteval odškodnino v višini 2,5 milijarde dolarjev", je dejala Kiranjeet Kaur iz raziskovalne družbe IDC v Singapurju. Kaurova je dodala, da možnosti nove pritožbe iz strani Samsunga "ni mogoče izključiti".

"Sodba očitno ni taka, kot so si jo želeli ali pričakovali pri Samsungu, saj poleg same odškodnine opozarja, da so bili nekateri vzorci zasnove dejansko kopirani", je dejala. Dodala je, da bi morala biti odločitev služiti kot opozorilo manjšim igralcem na trgu, da morajo biti "bolj previdni pri prekoračitvi patentov, sploh na trgih kot so ZDA".

 

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce