Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Aretiran je bil predsednik skupine Renault-Nissan-Mitsubishi Carlos Ghosn

Aretiran je bil predsednik skupine Renault-Nissan-Mitsubishi Carlos Ghosn
November 20
07:35 2018

Delnice Nissana in Mitsubishija so med zgodnjim trgovanjem na borzi v Tokiju močno izgubile na vrednosti, potem ko prišlo do aretacije predsednika skupine Carlosa Ghosna. Obtožnica ga bremeni, da v zadnjih petih letih ni poročal o skoraj 40 milijonih evrov dodatnih prihodkih, so sporočili iz tožilstva. Hkrati naj bi sredstva podjetja uporabljal tudi v zasebne namene.

Carlos Ghosn je sicer predsednik japonsko-francoske zveze Renault-Nissan-Mitsubishi. Nissan in Mitsubishi sta sicer že napovedala, da ga bosta odstranila iz položajev, ki jih zaseda v podjetij, o enakih ukrepih pa bo razpravljal tudi upravni odbor Renaulta.

Nemčija je v tretjem četrtletju zabeležila krčenje gospodarstva

Delnice Nissana so do sredine dneva izgubile 4 odstotke vrednosti, medtem, ko so delnice Mitsubishija upadle za več kot 7 odstotkov.

Kaj se je do sedaj zgodilo?

Med novinarsko konferenco ki je potekala ponoči je Nissan sporočil, da je notranja preiskava, ki jo je sprožil vriskač pokazala na "pomembne nepravilnosti". Objava je v avtomobilski industriji sprožila šok, saj je gospod Ghosn veljal za velikana, ki je bil odgovoren za dramatičen preobrat poslovanja Nissana v začetku novega tisočletja.

Glavni izvršni direktor Nissana Hiroto Saikava je med govorom na sedežu podjetja v Jokohami dejali, da so "eni osebi dali preveč avtoritete v smislu vladanja."

"Reči moram, da je to temna stran ere Ghosna, ki je trajala dolgo časa," je dejal Hiroto in dodal, da še vedno razmišlja ali je bil Ghosn "karizmatična osebnost ali tiran".

Kakšne so obtožbe?

Tožilci so kasneje v izjavi povedali, da se Ghosn in predstavnik direktorja Greg Kelly dogovarjala, da no podcenila odškodnino, ki je bila Ghosnu izplačana od leta 2010 naprej. Ghosn je obtožen vložitve letnih poročil o vrednostnih papirjih, ki so vsebovala lažne izjave, kar bi lahko pomenilo do 10 let zapora ali denarno kazen v višini 10 milijonov jenov ali oboje.

Od leta 2010 naprej se od japonskih družb zahteva razkritje plač vodstvenih delavcev, ki zaslužijo več kot 100 milijonov jenov. Japonski tožilci so dejali tudi, da so v okviru primera že preiskali sedež družbe v Jokohami.

Tožilci sicer niso predložili nobenih dodatnih podatkov o njegovem domnevnem neustreznem ravnanju, vseeno pa so o nekaterih podrobnostih poročali japonski mediji. Na nacionalni televiziji NHK so tako poročali, da je Nissan gospodu Ghosnu brez utemeljenih poslovnih razlogov priskrbel nepremičnine v štirih državah.

Kako bo to vplivalo na zavezništvo?

Medtem ko so prišle na dan nepravilnosti je sedaj pod vprašajem prihodnost avtomobilskega zavezništva, ki ga je vodil Ghosn. Mnogi ga opisujejo kot najbolj odgovornega za obrat poslovanja Nissana in Renaulta, predenj je postal glavni član zavezništva, ki so ga podjetja oblikovala kasneje.

Skupina Renault-Nissan-Mitsubishi je lani prodala 10,61 milijona osebnih in lahkih gospodarskih vozil, zaradi česar so po obsegu prodaje postali največja avtomobilska skupina na svetu. Generalni izvršni direktor Nissana Saikava sicer vztraja, da partnerstvo zaradi tega dogodka ne bo trpelo.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce