Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Argentina bo za “izogibanje krizi” iskal pomoč Mednarodnega denarnega sklada

Argentina bo za “izogibanje krizi” iskal pomoč Mednarodnega denarnega sklada
May 09
06:39 2018

Argentina bo danes začela pogovore o finančnem sporazumu z Mednarodnim denarnim skladom, sredi poročanja, da iščejo 30 milijard dolarjev posojila. Argentinski finančni minister Nicolas Dujovne naj bi tako danes priletel v Washington, kjer ima svoj sedež ta organizacija. Po zadnjih pretresih, ko je bila centralna banka prisiljena v dvig obrestnih mer na izjemno visokih 40 odstotkov, je argentinski predsednik Mauricion Macri dejal, da bi pomoč sklada "okrepila rast" in preprečila ponovitev krize iz preteklosti.

Pogovori sicer prihajajo 17 let potem ko Argentina ni zmogla več odplačevati svojih dolžniških obveznosti in 12 let potem ko je prekinila svoje vezi z Mednarodnim denarnim skladom.

Macri je v današnjem nagovoru dejal: "Pred nekaj minutami sem se pogovarjal z direktorico sklada Christine Lagarde, ki mi je potrdila, da bomo začeli delati na sporazumu. To nam bo omogočilo krepitev programa rasti in razvoja, nam dalo večjo podporo, da se soočimo s tem novim globalnim scenarijem in se izognemo krizi, kot so bile tiste, ki smo jih imeli v naši zgodovini," je dejal.

Se Argentini obeta nov gospodarski zlom?

Lokalni mediji in Bloomberg so poročali, da išče Argentina 30 milijard dolarjev pomoči, čeprav je vlada zavrnila komentiranje navedb. Nacionalna valuta peso je v zadnjem letu, med tržno usmerjenimi reformami predsednika Macrija, izgubila četrtino vrednosti. prejšnji teden se je centralna banka odločila za dvig obrestnih mer iz 33,25 odstotka na 40 odstotkov.

Mnogi ljudje sicer za finančni in gospodarski zlom v letih 2001 in 2002, ki je na milijone Argentincev srednjega razreda pustil v revščini, še vedno krivijo takratne varčevalne zahteve Mednarodnega denarnega sklada.

Argentina na koncu ni uspela več odplačevati dolgov. Čeprav je bilo njihovo zadnjem posojilo IMF odplačano v letu 2006, pa je država prekinila vezi z tem organom.

Reforme

Macri je dejal, da Argentina trpi zaradi visokih cen nafte in pričakovanj, da se bodo ameriške obrestne mere v prihodnjih mesecih zvišale.

Opisujoč Argentino, kot "cenjenega člana" IMF, je predsednica sklada Christine Lagarde povedala: "Začeli smo razpravo o tem kako lahko delamo skupaj za krepitev Argentinskega gospodarstva, ta pa se bo v kratkem času nadaljevala."

Argentina se sicer nahaja sredi pro-tržnega programa gospodarskih reform, ko si predsednik Macri prizadeva obrniti leta protekcionističnih ukrepov in visoke potrošnje vlade, pod svojo predhodnico Crisrtino Fernandez de Kirchner.

Inflacija, ki je v Argentini že večna težava, je v letu 2017 dosegla 25 odstotkov, kar je za Venezuelo največ v Latinski Ameriki. Za letos si je centralna banka zadala inflacijski cilj v višini 15 odstotkov in je dejala, da bo še naprej sprejemala ukrepe za njegovo dosego.

"Izogibanje krizam"

Novice o novih pogovorih bi se lahko izkazale za zelo kontroverzne. Veliko ljudi v Argentini namreč za krizo v letu 2001 še vedno krivi politiki mednarodnega denarnega sklada. Držva takrat ni zmogla več odplačevati 80 milijard dolarjev težkega dolga, ki je bil največji v zgodovini države.

Trgi so se sicer na novico, da išče država pomoč pri IMF odzvali pozitivno, saj sta tako domači borzni trg, kot peso nekoliko okrevala.

Nekdanji finančni uradnik iz Argentine, Miguel Kiguel, ki vodi lokalno svetovalno službo Econviews je dejal: "Kreditna linija IMF je najcenejša možnost za rast v Argentini."

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce