Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Argentina je začrtala velike reze v porabo s katerimi želijo stabilizirati gospodarstvo

Argentina je začrtala velike reze v porabo s katerimi želijo stabilizirati gospodarstvo
September 03
08:40 2018

Po pričakovanjih naj bi Argentina danes objavila okvirni seznam načrtov za zmanjšanje porabe, s katerimi želijo omejiti akutno gospodarsko krizo v državi. Peso je v letošnjem letu izgubil že približno polovico svoje vrednosti in to kljub trudom centralne banke, za stabilizacijo valute, zaradi katerih so ključno obrestno mero dvignili že na 60 odstotkov.

Predsednik države Mauricio Macri se je sicer zavezal, da se bo spopadel z naraščajočo zadolženostjo države. Kot rezultat teh prizadevanj bo po poročanju medijev odrezanih približno deset ministrstev v državi.

Ukrepi prihajajo v času ko se argentinski finančni minister Nicolas Dujovne pripravlja na potovanje v Washington v torek, kjer se bo srečal z vodjo Mednarodnega denarnega sklada, Christine Lagarde.

Argentina ob padajoči vrednosti pesa močno dviga obrestne mere

V juniju si je bila Argentina prisiljena zagotoviti posojilo sklada v višini 50 milijard dolarjev - organizacije, ki so v državi še vedno obtožujejo, zaradi njihove domnevne vloge pri gospodarski krizi države v letu 2001.

Vlada je dejala, da je ta poteza potrebna za zagotovitev mednarodnih vlagateljev, potem ko so zmanjšanje izvoza kmetijskih izdelkov, višje cena energentov in močnejši dolar mnoge od njih spodbudili, da so svoja sredstva potegnili iz države. Temu umiku je sledil nenaden padec vrednosti pesa.

Cilj finančnega ministra Dujnovina je dokončanje dogovora, ki bi pospešilo izplačila sklada Argentini.

Sklad je državo pozval, naj se loti svojega velikega javnofinančnega primanjkljaja, kar je cilj, ki se ga običajno doseže z zmanjševanjem državnih izdatkov.

Argentino sicer že več let pretresajo gospodarska vprašanja, Macri, ki je bil izvoljen pred tremi leti pa se je zavezal, da bo obrnil leta protekcionizma pod svojo predhodnico Cristino Fernandez de Kirchner.

Njena vlada, ki je bila na oblasti med leti 2007 in 2015, je nacionalizirala številne družbe in močno subvencionirala številne vsakodnevne izdelke in storitve, od komunalnih storitev, do televizijskih prenosov nogometnih tekem.

Kljub divji inflaciji je Mednarodni denarni sklad prejšnji mesec izrazil pričakovanje, da se bo argentinsko gospodarstvo do konca letošnjega leta stabiliziralo in začelo v prihodnjem letu s postopnim okrevanjem.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce