Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Argentina je zaradi gospodarske krize že zaprosila za posojila IMF

Argentina je zaradi gospodarske krize že zaprosila za posojila IMF
August 30
08:04 2018

Argentinska vlada je nepričakovano zaprosila za predčasno izplačilo posojila Mednarodnega denarnega sklada (IMF) v višini 50 milijard dolarjev, saj je ponovno znašla v rastoči gospodarski krizi. Predsednik države Mauricio Macri je dejal, da je poteza namenjena povrnitvi zaupanja v argentinsko gospodarstvo.

Argentinski peso je v letošnjem letu proti ameriškemu dolarju izgubil že več kot 40 odstotkov vrednosti, hkrati pa državo pretresa tudi inflacija, ki je ušla izpod nadzora.

IMF je v sredo potrdila, da si želi prizadevati za okrepitev posojilnega načrta in njegovega koristenja. "Poudarila sem svojo podporo Argentinskim političnim prizadevanjem in našo pripravljenost pomagati vladi pri razvoju revidiranih političnih načrtov," je v izjavi zapisala direktorica IMF, Christine Lagarde.

Ameriška gospodarska rast v drugem četrtletju popravljana navzgor

Medtem so vlagatelji zaskrbljeni, da Argentini morda ne bo uspelo odplačati težkih državnih dolgov in bi lahko bila prisiljena razglasiti bankrot. Tako je njihova odločitev, da pospešijo reševalni sistem iz strani IMF-a po mnenju strokovnjakov znamenje naraščajočega obupa. Ko so bili pogoji posojila v maju dogovorjeni je predsednik Macri dejal, da pričakuje okrevanje gospodarstva in tega denarja ne namerava uporabiti.

Kaj je dejal predsednik?

"V zadnjem tednu smo videli nove izraze pomanjkanja zaupanja v trge, zlasti glede naših finančnih sposobnosti v letu 2019," je Marci dejal v televizijskem govoru. "Z Mednarodnim denarnim skladom smo se dogovorili, da v naslednjem letu pospeši izplačilo vseh potrebnih sredstev za zagotovitev skladnosti s finančnim programom. Ta odločitev je namenjena odpravi vsake negotovosti."

Dodal je, da bodo to potezo nadaljnji ukrepi za obvladovanje zadolževanja države.

Kaj pravijo njegovi nasprotniki?

Odločitev Macrija, da zaprosi za pomoč sklada so mnogi v Argentini močno kritizirali. IMF je namreč v državi na zelo slabem glasu in velja za krivca za gospodarski kolaps države v letu 2001, potem ko so državi po neplačevanju obrokov posojil odrekli finančno pomoč.

Argentinska opozicija za trenutno gospodarsko krizo obtožuje politiko predsednika Macrija, vključno s koncem nadzora nad kapitalom in rezom v socialnih programih.

Kakšen je pogled IMF?

Argentina, ki jo že več zadnjih let pestijo gospodarski problemi, je maja prosila za pomoč sklada, potem ko je njihova valuta dosegla najnižji nivo vrednosti v zgodovini. Država se je nato obvezala, da se bo spopadla z dvomestno inflacijo in kot del dogovora zmanjšala javno porabo.

Tkarat je vodja sklada Christeine Lagarde dejala, da je bil njihov načrt izdelan skupaj z argentinsko vlado in je "namenjen krepitvi gospodarstva za korist vseh Argentincev".

Po srečanju z predsednikom Macrijem v sredo zvečer je dejala, da je svojemu osebju naročila naj sodelujejo z argentinskimi oblastmi za okrepitev doseženega dogovora in ponovno preučila načrtovano postopno uvajanje.

Prav tako je dejala, da je prepričana o "močni zavezanosti in odločnosti" oblasti, da bodo ključnega pomena pri vodenju države izven trenutnega težkega finančnega ozračja.

Deja vu

Leta 2001 argentinska vlada ni uspela več odplačevati svojih dolžniških obveznosti, kar je večinoma paraliziralo bančni sistem v državi. Učinek na Argentince je bil uničujoč, saj so mnogi izgubili vse svoje premoženje.

Tisti, ki so krizo doživeli se bojijo vrnitve vladnih omejitev, ki so bile takrat uvedene, da bi preprečili naval na banke. Pod omejitvami, ki so trajale eno leto, ljudje niso mogli prosto razpolagati z denarjem na svojih računih, kar je zelo otežilo življenje navadnih ljudi.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce