Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Argentinska kriza se zaostruje: Odstopil je predsednik njihove centralne banke

Argentinska kriza se zaostruje: Odstopil je predsednik njihove centralne banke
September 26
07:31 2018

Vodja argentinske centralne banke se je sredi poročil o razprtijah glede potrebnih politik za ponovno vzpostavitev zaupanja v pešajoče gospodarstvo, odločil za odstop. Luis Caputo je sicer položaj zasedal šele od junija, presenetljiv odstop pa je vrednost pesa proti ameriškemu dolarju dodatno znižala.

V izjavi je dejal, da se je za odhod odločil zaradi osebnih razlogov in, da ga bo nadomestil namestnik ministra za gospodarstvo Guido Sandleris.

Argentina si sicer trenutno prizadeva za dokončanje prejema finančne pomoči iz strani Mednarodnega denarnega sklada v višini 50 milijard dolarjev. Z argentinskim gospodarstvom v recesiji, obrestnimi merami pri nivoju 60 odstotkov in vrednostjo peza, ki se je v letošnjem letu prepolovila država nujno potrebuje posojilo sklada, da bi okrepila zaupanje v gospodarstvo.

Donald Trump je z Južno Korejo podpisal revidiran trgovinski sporazum

Predsednik Mauricio Macri se bo ta teden udeležil srečanja ZN v New Yorku, vendar se bo moral tam srečati tudi z Financerji iz Wall Streeta in potencialnimi vlagatelji.

Ko je bil nekdanji finančni minister Caputo pred tremi meseci imenovan za vodjo centralne banke, so se pojavljala vprašanja o zavezanosti vlade k neodvisnosti centralne banke.

Izjava banke ob odstopu predsednika se je glasila: "Ta odstop je posledica osebnih razlogov, ob prepričanju, da bo nov sporazum z Mednarodnim denarnim skladom ponovno vzpostavil zaupanje v fiskalno, finančno, denarno in devizno stanje."

Vseeno je novica sprožila nadaljnji 4 odstotni padec vrednosti peza, medtem ko je glavni borzni trg ob odprtju trgovanja izgubil 5 odstotkov vrednosti.

Argentinski finančni časopis Ambito Financiero je poročal, da bi bil lahko odstop posledica različnih pogledov na dogajanje med Caputo in finančnim ministrom Nicolsaom Dujovnejem. Po njihovih informacijah namreč Caputo ni igral glavne vloge, pri pogajanjih z Mednarodnim denarnim skladom.

Prejšnji teden je vlada objavila, da se je gospodarstvo v drugem četrtletju na letni ravni skrčilo za 4,2 odstotka, kar je največje krčenje BDP-ja države po letu 2014.

Padec je spremljal strm upad izvoza, potem ko je huda suša prizadela kmetijski sektor v državi.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce