Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Argentina ob padajoči vrednosti pesa močno dviga obrestne mere

Argentina ob padajoči vrednosti pesa močno dviga obrestne mere
August 31
07:03 2018

Vrednost argentinske valute pezo je v četrtek še naprej padala in po 7 odstotnem padcu dan pred tem izgubila kar 13 odstotkov vrednosti. Padec je prišel kljub temu, da si je centralna banka z dvigom ključne obrestne mere na 60 odstotkov prizadevala za stabilizacijo valute.

Pri banki so dejali, da je njihov dvig osnovne obrestne mere iz 45 na 60 odstotkov, "odziv na stanje deviznega tečaja in tveganja za višjo inflacijo". Od aprila se je banka odločila že za štiri dvige obrestnih mer, zadnjič 13. avgusta.

Argentina je zaradi gospodarske krize že zaprosila za posojila IMF

Naraščanje stopnje obrestnih mer je sprožila nenadna oslabitev vrednosti peza v aprilu, ko je izvoz kmetijskih izdelkov prizadela suša, narasle so cene energentov, močnejši dolar pa je poskrbel za umik sredstev vlagateljev iz nastajajočih trgov.

Situacija je argentinskega predsednika Mauricia Marcija spodbudila, da je v maju zaprosil za finančna sredstva iz Mednarodnega denarnega sklada (MDS). Takrat je zahtevo opisal kot previdnostni ukrep, vendar so se gospodarske težave od takrat v državi le še zaostrile.

Vrednost pesa je tako v letošnjem letu glede na dolar upadla že za več kot 50 odstotkov. Hkrati znaša stopnja inflacije več kot 30 odstotkov, kar je deloma posledica vladnega zvišanja cen plina in elektrike, ko poizkuša popraviti stanje svojih financ.

Spremembe so precej podražile vsakodnevno življenje in povzročile, da so gospodinjstva zmanjšala svojo porab, kar je prispevalo k 6,7 odstotni upočasnitvi gospodarstva v juniju.

V sredo je Macri MDS zaprosil, naj pospeši svojo izplačilo finančne pomoči v višini 50 milijard dolarjev, sklad pa se je strinjal, da bo spremenil svoj prvotni načrt, pri čemer so kot razlog navedli "bolj negativne" razmere na trgu.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce