Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Aston Martin je prvič po 2010 leto zaključil z dobičkom

Aston Martin je prvič po 2010 leto zaključil z dobičkom
February 27
07:04 2018

Aston Martin, proizvajalec avtomobilov, ki mu najbolj zaupa James Bond je v lanskem letu prodal več kot 5000 vozil, s čimer je družba dosegla svojo prvo letno dobičkonosnost po letu 2010. Britanski izdelovalec športnih avtomobilov je tako lansko leto pred obdavčitvijo ustvaril dobiček v višini 99,5 milijona evrov. Njihov glavni model DB11 se je izkazal za priljubljenega pri kupcih in pomagal družbi doseči najvišjo prodajo v zadnjih devetih letih, so sporočili iz Aston Martina. Družba je poleg tega sporočila, da razmišlja o začetku kotiranja na borzi.

Prihodki družbe so se povečali za 48 odstotkov na 1 milijardo evrov.

Takata je dosegla dogovor o poravnavi v ZDA

Trenutni izvršni direktor družbe Andy Palmer, ki je vodenje podjetja prevzel v letu 2014, je sledil načrtu preobrata katerega cilj je razširiti nabor modelov Aston Martin, početveriti volumen proizvodnje in v novi tovarni v Walesu začeti proizvajati novi model športnega terenca SUV. Dejal je, da bodo novi modeli proizvodne številke v letu 2018 dvignili precej nad 5000 avtomobilov. "Pričakujem, da bo tovarna v smislu proizvodne zmogljivosti, v drugi polovici letošnjega leta dosegla maksimum."

Po podatkih virov, ki se razumejo na dogajanje naj bi glavni delničarji družbe, italijanski sklad zasebnega kapitala Investindustrial in skupina kuvajtskih vlagateljev, za svetovanje najela investicijsko banko Lazard.

Proizvajalec avtomobilov bi se tako lahko za javno ponudbo delnic odločil v drugi polovici leta, ali pa bi začeli iskati kupca. "Bili smo naprošeni, da razmislimo o številnih strateških možnostih za prihodnost družbe, ena od katerih je prva javna ponudba delnic na borzi," je dejal gospod Palmer.

Prav tako je dejal, da bo Aston Martin za nov model Vantage regulativno licenciranje iskal v Evropski Uniji in ne v Veliki Britaniji, zaradi negotovosti o pravilih glede vozil po Brexitu.

Model DB 11 je bil predstavljen na avtomobilskem salonu v Ženevi leta 2016 in je prvi nov dizajn v seriji DB v zadnjih 13 letih. Gospod Palmer je takrat dejal, da gre za najpomembnejši avtomobil v zgodovini Aston Martina.

Avtomobil, ki je nastopal v zadnjem filmu o Jamesu Bondu, z naslovom Spectre je nosil ime DB10. Za snemanje filma so jih izdelali 10, od teh pa sta snemanje preživela samo dva.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles