Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Aston Martin in Mercedes-Benz sta poglobila svoje sodelovanje

Aston Martin in Mercedes-Benz sta poglobila svoje sodelovanje
October 28
07:13 2020

Nemški izdelovalec avtomobilov Mercedes-Benz naj bi zvišal svoj lastniški delež v Aston Martin Lagondi, kot del načrta za oživitev britanskega izdelovalca luksuznih športnih avtomobilov. Družba Aston Martin, ki ima velike finančne težave že vse od katastrofalne splavitve delnic na borzi, je sporočila, da bo Mercedes svoj lastniški delež iz 5 odstotkov povečal na 20 odstotkov.

Napoved, ki so jo sporočili po zaprtju londonske borze je posel označila kot "strateški tehnološki sporazum". Do dogovora je prišlo mesec dni zatem, ko je lastnik ekipe Formule 1 Lawrence Stroll, prevzel večinski delež britanskega izdelovalca luksuznih avtomobilov.

Ameriški borzni trgi utrpeli največje padce v zadnjih tednih

Dogovor bo Aston Martinu, čigar dobičkonosnost v zadnjih desetletjih ni ustrezala statusu ene od vodilnih britanskih avtomobilskih znamk, omogočila dostop do Mercedesove tehnologije električnih avtomobilov.

Mercedes je sicer z Astonom Martinom povezan že od leta 2013, ko so s pogodbo v kateri sta se obe družbi zavezali k skupnemu razvoju motorjev, prevzeli 5 odstotni lastniški delež.

Aston Martin, ki slovi kot najljubša znamka tajnega agenta Jamesa Bonda, ima načrte za letno rast prodaje svojih avtomobilov na 10,000 do leta 2025, kar je precej več od 5862 vozil prodanih v lanskem letu.

Družba je v torek povedala še, da ima dolgoročno strategijo za povečanje letnih prihodkov na 2 milijardi funtov, pri čemer naj bi v naslednjih petih letih poizkušali doseči 500 milijonov funtov čistega dobička.

Kanadski milijarder in izvršni predsednik Aston Martina, Lawrence Stroll je dejal: "To je trenutek preobrazbe za Aston Martin. Gre za rezultat šest mesecev ogromnega truda za pozicioniranje podjetja na pot uspešnosti, s čimer želimo izkoristiti ogromno in razburljivo priložnost za nas."

Wolf-Dieter Kurz, vodja strategije izdelov pri Mercedes-Benzu je dejal: "S tem razširjenim partnerstvom bomo Aston Martinu omogočili dostop, da novih vrhunskih pogonskih sklopov in programskih tehnologij ter komponent, vključno s hibridi naslednje generacije in električnimi pogonskimi sistemi."

V prvi fazi naložbenega dogovora bo Mercedes v okviru izdaje delnic v višini 140 milijonov funtov, svoj delež v družbi povečal na 11,8 odstotka.

Delnice Aston Martina so sicer odkar je družba v letu 2018 začela kotirati na borzi v Londonu po ceni 19 funtov na delnico, močno izgubile na vrednosti. Ko je bil maja letos razrešen izvršni direktor družbe Andy Palmer, se je cena delnic znižala za 94 odstotkov, saj je bilo vlagatelje strah padajoče prodaje in naraščajočih stroškov poslovanja.

Palmerja je nato nasledil Tobias Moers, nekdanji vodja Mercedesovega oddelka za zmogljive avtomobile AMG.

Ločeno je Astion Martin za tretje četrtletje objavil izgubo pred obdavčitvijo v višini 29 milijonov funtov, kar je precej slabše od 43 milijonskega dobička iz enakega lanskega obdobja.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles