Finančni trgi

Prispevki

Audi in Škoda prodala 3,3 milijona vozil z goljufivo programsko opremo

Audi in Škoda prodala 3,3 milijona vozil z goljufivo programsko opremo
September 29
07:45 2015

Avtomobilska izdelovalca Audi in Škoda, sta sporočila, da sta skupaj izdelala 3,3 milijona vozil opremljenih z programsko opremo, ki je matični družbi Volkswagen omogočala goljufanje pri ameriških preizkusih emisij.

Med avtomobili je 2,1 milijona Audijev po celem svetu, vključno z 1,42 milijoni v Zahodni Evropi in 577,000 v Nemčiji. Škoda je sporočila, da je bilo z goljufivo programsko opremo opremljenih 1,2 milijona njihovih vozil, vendar pa niso posredovali natančnejših razčlenjenih podatkov o modelih in državah.

Ločeno so nemški tožilci že sprožili preiskavo proti nekdanjem prvemu možu Volkswagna. Nekdanji izvršni direktor družbe Martin Winterkorn bo preiskovan zaradi "obtožb o goljufijah pri prodaji avtomobilov z manipuliranimi podatki o emisijah," so spročile nemške oblasti.

Med Audijemi avtomobili, ki so bili prizadeti najdemo modele A1, A3, A4, A5, A6, TT, Q3 in Q5.

Novi šef

Pri Volkswagnu so prejšnji teden dejali, da bi lahko bilo pri aferi vpletenih do 11 milijonov vozil celotne skupine.

Ranjen nemški ponos

Škandal je bil sicer razkrit potem, ko je ameriška agencija za varstvo okolja ugotovila, da so bila nekatera dizelska vozila opremljena z napravami, ki so lahko ugotovile kdaj je motor testiran in so lahko spremenile delovanje le tega za izboljšanje rezultatov.

Nemška družba se je medtem opravičila zaradi zlorabe zaupanja potrošnikov in prejšnji petek napovedala, da bo martina Winterkorna, na mestu izvršnega direktorja zamenjal Matthias Mueller. Mueller je že obljubil, da bo sprožil temeljito preiskavo, s katero bodo ugotovili, kaj je šlo narobe.

Včeraj so se pojavila tudi nepotrjena poročila, da so pri skupini odločil za suspendiranje vodstvene delavce pri oddelkih za raziskave in razvoj Audija, Porscheja in Volkswagna.

Medtem delnice Volkswagna nadaljujejo z izgubljanjem vrednosti, včeraj so tako padle še za dodatnih 7,3 odstotka, od začetka škandala, pa se je cena znižala že za skoraj tretjino. Škandal je močno očrnil ugled znamke in jo izpostavil ameriškim globam v višini do 18 milijard dolarjev, v enem tednu pa je družba kot rečeno izgubila skoraj tretjino borzne vrednosti.

Nemški organi so od Volkswagna do 7. oktobra zahtevali sprejem časovnega načrta, o tem kako bodo njihovi dizelski avtomobili dosegli nacionalne standarde emisij, brez uporabe goljufive tehnologije.

Nemški mediji so hkrati množično poročali o tem kako je vlada pred dvemi leti ignorirala opozorila, da uporablja Volkswagen goljufivo programsko opremo. Medtem je predstavnik vlade omenjeno poročanje že razvrnil kot neresnično.

About Author

Miha Furlan

Miha Furlan

je diplomirani manager in dolgoletni sodelavec Finančnih Trgov, dober poznavalec finančnega sveta in avtomobilizma. Je tudi član Društva Finančnikov Slovenije.

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce