Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Avstralija je prvič po skoraj treh desetletjih zapadla v recesijio

Avstralija je prvič po skoraj treh desetletjih zapadla v recesijio
September 02
06:15 2020

Avstralsko gospodarstvo je tudi uradno zapadlo v prvo recesijo v zadnjih skoraj 30 letih, saj trpi zaradi gospodarskih posledic pandemije kitajskega koronavirusa. BDP države se je v drugem četrtletju v primerjavi z tremi meseci pred tem znižal za 7 odstotkov.

Gre za največji padec gospodarstva odkar je začela država v letu 1959 beležiti tovrstne podatke, prihaja pa po 0,3 odstotnem krčenju gospodarstva v prvem četrtletju. Po uradnih normativih se gospodarstvo v recesiji znajde po dveh zaporednih četrtletjih negativne rasti.

Avstralija je bila sicer edino večje gospodarstvo, ki se mu je uspelo med svetovno finančno krizo v letu 2008 izogniti recesiji, kar je bila predvsem posledica velikega kitajskega povpraševanja po naravnih virih.

Indija zabeležila najhujši upad gospodarstva odkar beležijo tovrstne podatke

Na začetku letošnjega leta je avstralsko gospodarstvo prizadel upad gospodarske rasti zaradi izjemne sezone požarov in zgodnje faze izbruha kitajskega koronavirusa.

V zadnjem času so svoj davek pustile zaustavitve delovanja podjetij po državi, kljub temu, da sta vlada in centralna banka sprejeli ukrepe za podporo gospodarstvu.

Gre za najslabšo gospodarsko rast države v zadnjih 61 letih, kar je predvsem posledica krčenja porabe gospodinjstev za nakup blaga in storitev. Avstralija se je sicer zadnjič znašla v recesiji sredi leta 1990 iz katere je izšla ob koncu leta 1991.

Pandemija kitajskega koronavirusa je bila za avstralsko gospodarstvo hud udarec, čeprav je številka nekoliko nižja od 8 odstotnega padca, ki ga je pred tem napovedovala Avstralska centralna banka.

Kljub hudem padcu gospodarske aktivnosti gre Avstraliji bolje od številnih drugih razvitih gospodarstev, ki so doživela še večji upad gospodarstva.

Največje gospodarstvo na svetu (ZDA) se je tako v drugem četrtletju skrčilo za 9,5 odstotka, medtem ko je gospodarstvo Velike Britanije utrpelo kar 20,4 odstotni upad in padlo v recesijo. Francosko gospodarstvo je v drugem četrtletju upadlo za 13,8 odstotka, japonsko pa za 7,6 odstotka.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce