Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Avstralija je v prvem četrtletju rasla hitreje od pričakovanj

Avstralija je v prvem četrtletju rasla hitreje od pričakovanj
June 03
06:38 2015

Avstralsko gospodarstvo je v letošnjem prvem četrtletju v primerjavi z prejšnjim trimesečjem doseglo 0,9% rast, k čemur je najbolj pripomogla rast v rudarskem, finančnem in zavarovalniškem sektorju. Analitiki so sicer pričakovali rast v višini med 0,5% in 0,7%.

Uradni podatki so pokazali še, da je četrtletno rast dvignila tudi višja potrošnja gospodinjstev.

A ekonomist Shane Oliver je za medije dejal, da je številka o rasti še vedno "precej pod potencialom". Na letni ravni je rast dosegla 2,3%, kar je pravtako bolje od napovedi (2,1%).

"Še vedno v težavah"

"Podatki o BDP-ju v prvem četrtletju so mnogo boljši od boljazni, ki so se širile še nekaj dni nazaj," je dejal Oliver, ki je glavni ekonomist pri družbi AMP Capital iz Sydneya. "Vseeno Avstralija še vedno ni izven težav, saj je 2,3% letna rast precej manjša od potenciala, polnih 0,8% odstotnih točk 0,9% rasti pa je posledica povečanja zalog in trgovanja."

Avstralija z 2,5% letno gospodarsko rastjo

Dodaj je, da ostaja domače povpraševanje "zelo šibko s porabo potrošnikov, gradnja domov pa je komajda izravnala trenutni padec pri naložbah v rudarstvu". "Avstralsko gospodarstvo tako kot so se mnogi bali, po koncu rudarskega buma ni strmoglavilo, a vseeno ne dosega prejšnje visoke rasti," je še dodal.

Pod pritiskom

Avstralsko gospodarstvo se v zadnjem obdobju prilagaja na obdobje po koncu rudarskega razcveta. V lanskem zadnjem četrtletju je tako rast upadla na 0,5%, četrtletje predtem pa je znašala samo 0,4%.

V torek se Avstralska centralna banka (RBA) za pomoč gospodarstvu kljub pritiskom podjetij, ni odločila za nadaljnje zniževanje obrestne mere.

Zaradi te odločitve je glavni borzni indeks včeraj izgubil 1,72% vrednosti, saj vidijo vlagatelji za nadaljnje nižanje obrestnih mer v bližnji prihodnosti, le malo upanja.

A analitik Evan Lucas, iz družbe IG Markets v Melbournu je dejal: "Globok padec vrednosti delnic zaradi neukrepanja centralne banke, je bi po mojem mnenju pretiran."

V maju se je RBA odločila za znižanje referenčne obrestne mere za 25 bazičnih točk, na rekordno nizka 2%. Rastoče cene nepremičnin v največjem avstralskem mestu Sydney, močna valuta in padec cen železove rude so bili glavni razlogi za rez obestnih mer.

Rez v maju je bil že drugi letos, saj je banka obrestno mero za 25 bazičnih točk znižala že v februarju in pri temu sledila podobnim potezam Kitajske, Kanade, Singapurja, Koreje in Indije.

Rastoča vrednost avstralskega dolarja je še eden od razlogov za skrb, zlasti za velika rudarske in energetske izvoznike.

Oliver dodaja, da bo gospodarstvo po vsej verjetnosti potrebovalo dodatno pomoč "v obliki nižje vrednosti avstralskega dolarja, da bi to zgodilo, pa bi bila lahko RBA vseeno primorana v zniževanje obrestne mere, na nove rekorno nizke nivoje".

About Author

Miha Furlan

Miha Furlan

je diplomirani manager in dolgoletni sodelavec Finančnih Trgov, dober poznavalec finančnega sveta in avtomobilizma. Je tudi član Društva Finančnikov Slovenije.

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce