Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Avstralija preiskuje kartelne dogovore bank

Avstralija preiskuje kartelne dogovore bank
June 01
06:32 2018

Finančne institucije ANZ, Deutsche Bank in Citigroup, bo zaradi suma kartelnih dogovorov preiskoval avstralski potrošniški nadzornik. Obtožbe se nanašajo na dogovore o prodaji delnic banke ANZ v višini več kot 1,6 milijarde evrov v letu 2015.

Vse tri banke so sicer že napovedale, da se bodo borile proti obtožbam. Pri banki ANZ pa so poleg tega dejali, da se bodo borili proti obtožbam zoper njihove zaposlene.

Avstralski finančni sektor, ki se v zadnjem času sooča s škandali, je v središču državne preiskave o domnevnih zlorabah. Hkrati se pričakuje, da bo tudi več "drugih posameznikov" prejelo obtožnico, je dejala Avstralska komisija za konkurenco in potrošnike.

Italijanska politična kriza je zamajala globalne delniške trge

"Obtožbe bodo vključevale domnevne sporazume o kartelu, ki se nanašajo na trgovanje z delnicami ANZ, po tem ko je bilo na trgu avgusta 2015 ponujen institucionalni delež delnic banke," je v izjavi dejal predsednik organizacije, Rod Sims.

Kaj je znano o obtožbah?

ANZ, ki je znana kot ena od "štirih velikih" avstralskih bank, je dejala, da se obtožbe nanašajo na prodajo 80,8 milijona delnic. Posel so zavarovali svetovni giganti Deutsche Bank, Citigroup in JP Morgan, kot del ponudbe ANZ-a za zbiranje kapitala in izpolnjevanje regulativnih zahtev.

Pri ANZ-ju so dejali, da regulatorji sedaj preiskujejo ali bi morali navesti, da je "skupno vodstvo družb" prevzelo 25,5 milijona delnic.

Ta znesek je v tistem času predstavljal 0,91 odstotka vseh izdanih delnic banke. Pri nadzorniku pravijo, da se karetlni dogovori dogajajo, ko podjetja delujejo skupaj z namenom povečanja dobička, ne pa, da bi tekmovali drug proti drugemu.

Kaj so dejale banke?

ANZ je dejal, da verjame, da sta banka in njihov blagajnik skupine, Rick Moscati ravnala zakonito in dodala, da bodo sodelovali z oblastmi.

Tudi banki Citigroup in Deutsche Bank sta obljubili, da se bosta "močno branili" proti obtožbam.

Obtožbe so "zelo tehnične" in vključujejo "področje dejavnosti finančnih trgov, ki ga ni upoštevalo nobeno avstralsko sodišče" ali regulatorji, so v izjavi zapisali pri Citigroupu.

Avstralski bančni in finančni sektor je sicer v zadnjem desetletju doživel vrsto pretresov. Preiskava komisije, ki se je začela v februarju je tako na primer slišala vrsto dokazov o razširjenem proti pravnem delovanju v sektorju.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce