Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Avstralija se ne uklanja pritiskom Facebooka, novinarska zakonodaja bo sprejeta brez sprememb

Avstralija se ne uklanja pritiskom Facebooka, novinarska zakonodaja bo sprejeta brez sprememb
February 22
07:13 2021

Avstralija se je odločila, da ne bo spreminjala predlagane zakonodaje, po kateri bi morali družbi Google in Facebook začeti plačevati novičarskim portalom za vsebino, je v ponedeljek sporočil višji zakonodajalec, kljub temu, da sta tehnološki družbi predlogu močno nasprotovali.

Pri Facebooku, ki je v zadnjim mesecih močno udeležen v cenzuri uporabnikov, so prejšnji teden nenadoma blokirali vse novice in račune državnih uradov in oddelkov za nujne primere. Velikan socialnih omrežij in avstralski voditelji so konec tedna nadaljevali s razpravo o spremembah.

A ker naj bi o predlogu zakona ponedeljek začeli razpravljati v senatu, je najstarejši avstralski poslanec v zgornjem domu parlamenta dejal, da nadaljnjih sprememb zakona ne bo.

Slabi ameriški gospodarski podatki so globalne trge sklatili iz rekordnih nivojev

"Zakon bo takšen kot je... ustreza pravemu ravnovesju," je za avstralsko televizijo dejal minister za finance Simon Birmingham.

Zakon v sedanji obliki zagotavlja, da bodo "Avstralske novice, ki jih ustvarjajo avstralske novinarske organizacije lahko plačane in morajo biti plačane na pošten in legitimen način".

Zakon bi vladi dal pravico, da imenuje arbitra, ki določi pristojbine za licenciranje vsebin, če zasebna pogajanja ne uspejo. Medtem ko sta tako Google, kot Facebook sprožila kampanjo za boj proti zakonu, ke Google prejšnji teden sklenil dogovor z največjimi ponudniki avstralskih novic, vključno z globalno pogodbo za družbo Ruperta Murdocha, News Corp.

"Ni razloga, da Facebook ne bi mogel doseči tistega, kar je Googlu že uspelo," je dodal Birmingham.

Predstavnik Facebooka v ponedeljek ni želel komentirati zakonodaje, ki je bila prejšnji teden sprejeta v spodnjem domu parlamenta in ima tudi večinsko podporo v senatu.

Lobistična skupina DIGI, ki zastopa Facebook, Google in druge spletne platforme, kot je Twitter Inc, je medtem v ponedeljek dejala, da so se njeni člani dogovorili, da bodo sprejeli "kodeks ravnanja" v celotni panogi, da bi zmanjšali širjenje "napačnih" (nedovoljenih) informacij po spletu.

V skladu s tem prostovoljnih "zakonikom" se podjetja zavezujejo, da naj bi identificirala in ustavila neidentificirane račune in bote, ki bodo razširjali vsebino in obveščala uporabnike o izvoru vsebine, pri čemer naj bi objavili letno poročilo o preglednosti. V preteklosti se je sicer za bleščečimi besedami skrivala predvsem cenzura vsebin, ki lastnikom tehnoloških družb ni bila po všeči...

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles