Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Avstralija v prvem četrtletju z boljšo rastjo od pričakovanj

Avstralija v prvem četrtletju z boljšo rastjo od pričakovanj
June 01
06:38 2016

Avstralsko gospodarstvo je v prvem četrtletju, glede na prejšnje trimesečje zabeležilo 1,1 odstotno rast, kar je bolje od napovedi. K rasti je najbolj pripomogel večji izvoz in povečanje porabe gospodinjstev.

Analitiki so sicer pričakovali okrog 0,8 odstotno gospodarsko rast. Na letni ravni je sicer rast v prvem četrtletju dosegla 3,1 odstotka. K rasti v prvem četrtletju je svoj delež prispeval tudi storitveni sektor, dobro pa sta se odrezala tudi finančni in trgovina na drobno.

Cena nafte letos prvič preko 50 dolarjev na sod

Avstralsko gospodarstvo se je sicer v zadnjih letih zaradi ohlajevanja rudarskega razcveta znašlo v težavah, kar je predvsem posledica manjšega povpraševanja iz strani ene od njihovih največjih trgovinskih partneric - Kitajske.

Po objavi dobrih podatkov o BDP-ju podatkov je več kot pol centa vrednosti pridobil tudi avstralski dolar, kar je bilo za mnoge presenečenje.

Ekonomisti poleg tega pravijo, da bodo najnovejše številke o rasti zmanjšale potrebo po dodatnem zniževanju obrestnim mer.

Julijske volitve

Prejšnji mesec je Avstralska centralna banka (RBA) znižala referenčno obrestno mero v državi na rekordno nizkih 1,75 odstotka. RBA je kot razlog za znižanje obrestnih mer pod 2 odstotka navedla inflacijske pritiske, ki so bili nižji od pričakovanj.

Avstralci bodo 2. julija odšli na volišča po eni od najdaljših volilnih kampanij v zgodovini države. Premier Malcolm Turnbull je pred nekaj meseci pozval k predčasnim volitvam, potem ko je zgornji dom parlamenta večkrat zapored blokiral sprejem nove zakonodaje.

About Author

Miha Furlan

Miha Furlan

je diplomirani manager in dolgoletni sodelavec Finančnih Trgov, dober poznavalec finančnega sveta in avtomobilizma. Je tudi član Društva Finančnikov Slovenije.

Related Articles