Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Azija bo letos prvič v zadnjih 60 letih zapadla v recesijo

Azija bo letos prvič v zadnjih 60 letih zapadla v recesijo
September 16
06:09 2020

Azijska razvojna banka je sporočila, da je pandemija kitajskega virusa regionalne države v razvoju potisnila v recesijo. Prvič v zadnjih šestih desetletjih je tako "Azijo v razvoju"- oznaka, ki zajema 45 držav - zajela regionalna negativna gospodarska rast.

Iz banke so sporočili, da se bodo azijska gospodarstva v razvoju letos skrčila za 0,7 odstotka. Kljub temu pričakujejo, da se bo rast v prihodnjem letu vrnila in dosegla 6,8 odstotka. Poročilo banke je pokazalo tudi, da bo v letošnjem letu gospodarski upad doživelo približno tri četrtine držav v regiji.

Ocena upada je bila popravljena glede na prejšnjo napoved, ki je za regijo v letošnjem letu napovedala izjemno nizko 0,1 odstotno gospodarsko rast.

Brezposelnost v ZDA se je v avgustu spet močno znižala

"Večina gospodarstev v azijsko-pacifiški regiji lahko v preostanku leta 2020 pričakuje težko pot do rasti," je dejal glavni ekonomist pri banki Jasujuki Savada.

Ocena azijske razvojne banke sovpada z oceno Mednarodnega denarnega sklada, ki je podobno napoved objavil v začetku tega leta.

Med najbolj prizadetimi deli regije bo Južna Azija, medtem ko naj bi s Kitajska domnevno uprla trendu. Tako za Indijsko gospodarstvo letos napovedujejo 9 odstotni padec, medtem ko naj bi Kitajska dosegla 1,8 odstotno gospodarsko rast.

Gospodarstva v jugovzhodni Aziji naj bi po napovedih zabeležila 3,8 odstotno krčenje. Močno prizadeti so bila predvsem od turizma odvisna otoška gospodarstva.

Tako se je gospodarstvo Fidžija skrčilo za 19,5 odstotkov, Maldivi pa bodo verjetno utrpeli 20,5 odstotni upad gospodarstva.

Dobra novica je predvideno gospodarsko okrevanje regije v prihodnjem letu, ko naj bi rast dosegla 6,8 odstotka.

Kitajsko gospodarstvo naj bi po besedah banke prihodnje leto raslo po 7,7 odstotni stopnji, medtem ko naj bi Indija dosegla 8 odstotno letno gospodarsko rast.

Kljub temu pri banki opozarjajo, da bi podaljšana pandemija in strožji ukrepi za njeno zajezitev, iztirila okrevanje.

"Gospodarska grožnja, ki jo predstavlja kitajski virus ostaja še naprej močna, saj bi lahko podaljšani prvi valovi ali ponavljajoči se izbruhi povzročili sprejem dodatnih ukrepov za zajezitev okužb," je dejal Savada.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce