Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Azijske borze mešano, dolar spet navzdol

Azijske borze mešano, dolar spet navzdol
March 20
08:10 2017

Azijske delnice so nov trgovalni teden začele s skromnim obsegom menjave potem, ko so indeksi na Wall Streetu prejšnji teden po odločitvi držav članic G20, da opustijo obljubo o izogibanju trgovinskega protekcionizma, izgubljali na vrednosti. Svoje so dodale tudi konzervativne napovedi ameriške centralne banke, ki so vplivale na padec vrednosti dolarja.

Najširši azijski borzni indeks brez japonskih delnic, je tako danes pridobil novih 0,3 odstotka vrednosti.

Hong Kongški indeks Hang Send je pridobil 0,7 odstotka vrednosti. Kitajski indeksi so sicer poslovali mešano, indeks CSI 300 je tako izgubil 0,1 odstotka vrednosti, medtem ko je enak odstotek pridobil indeks Shanghai Composite. Avstralski borzni indeks ASX 200 je pridobil 0,36 odstotka vrednosti, medtem ko je glavni korejski borzni indeks Kospi zrasel za 0,35 odstotka. Na drugi strani so bili japonski trgi danes zaradi praznikov zaprti.

Ko se politični boj preseli v gospodarstvo …

MSCI indeks trgov v razvoju je zrasel za 0,4 odstotka in dosegel najvišji nivo v zadnjih dveh letih. Zaupanje vlagateljev v trge v razvoju se ohlaja a ostaja pozitivno. Delniški trgi gospodarstev v razvoju so imeli prejšnji teden že šesti zaporedni teden pozitivnih prilivov, vseeno pa se je tempo upočasnil.

V petek se je na Wall Streetu poslovalo nevtralno do rahlo negativno, k čemur so najbolj pripomogle delnice bank.

Finančni vodje največjih svetovnih gospodarstev so na srečanju G20, ki je med vikendom potekalo v nemškem letovišču Baden-Baden, ponovili svoja opozorila glede konkurenčnih devalvacij in neurejenih deviznih trgih. Vseeno pa se jim ni uspelo dogovoriti o zavezi, da mora ostati mednarodna trgovina odprta in svobodna, kar kaže na globalni premik nazaj k protekcionizmu.

V nedeljo sta nemška kanclerka Angela Merkel in japonski premier Šinzo Abe zagovarjala prosto trgovino in pozvala k sprejemu trgovinskega dogovora med Japonsko in Evropsko Unijo ter se tako distancirala od protekcionistične retorike, ameriške administracije.

Evro je v primerjavi z dolarjem pridobil na vrednosti in zrasel do nivoja 1,0763 dolarja za evrov.

Na surovinskih trgih so cene nafte še naprej nadaljevale z trendom padanja, saj je ostala dobava OPEC-a še naprej nespremenjena, kljub napovedanim zmanjševanjem proizvodnje, svoje pa je k zaskrbljenosti glede zasičenosti trga dodalo povečanje ameriškega vrtanja.

Ameriška lahka nafta je danes izgubila skoraj odstotke vrednosti in jo je bilo moč kupiti po ceni 48,32 dolarja za sod. Globalno merodajna nafta znamke Brent je medtem dosegla ceno 51,41 dolarja za sod.

Šibkejši dolar je povečal vrednost zlata, ki se je povzpela za 0,5 odstotka na 1234,54 dolarja za unčo, kar je blizu dvotedenskega viška.

About Author

Miha Furlan

Miha Furlan

je diplomirani manager in dolgoletni sodelavec Finančnih Trgov, dober poznavalec finančnega sveta in avtomobilizma. Je tudi član Društva Finančnikov Slovenije.

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce