Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Azijske delnice blizu najnižjih nivojev v zadnjih dveh mesecih

Azijske delnice blizu najnižjih nivojev v zadnjih dveh mesecih
December 07
07:56 2017

Azijske delnice so danes izgubljale na vrednosti in se gibale blizu najnižih vrednosti v zadnjih dveh mesecih, saj so nižje cene nafte in bakra, v povezavi z negotovostjo glede ameriških politik, mnoge vlagatelje v tujini odvrnile od trgovanja kljub temu, da so delnice nekaterih tehnoloških družb po veliki razprodaji pridobile nekaj vrednosti nazaj.

Najširši azijski borzni indeks brez japonske, danes skoraj ni spremenjal vrednosti. Indeks je sicer od 10 letnega viška doseženega 23. novembra izgubil 4,7 odstotka vrednosti, saj so se vlagatelji odločili za unovčevanje letošnjih dobičkov.

Irska prisiljena v pobiranje 13 milijard evrov zaostalih Applovih davkov

Na Japonskem je indeks Nikkei 225 po včerajšnjem največjem dnevnem padcu od marca pridobil 1,3 odstotka vrednosti. Vlagatelji se sicer ozirajo proti sprejemu končne zakonodaje o davčni reformi v ZD, kjer se obeta potencialna kriza uprave, če Kongres ne bo sprejel odločitve glede paketa porabe. Hkrati so se na trgu pojavili tudi strahovi, da bi lahko prišlo po ameriškem priznanju Jeruzalema, kot glavnega mesta Izraela do nasilja na Bližnjem Vzhodu.

"Rekel bi, da gredo trgi skozi zdravo obdobje popravkov potem, ko so v zadnjih treh do šestih mesecih nenehno rasli. Mislim, da iz tega ne smemo delati panike," je dejal Hirozaku Kabeja iz družbe Daiwa Securities.

Cene nafte so se po visokem padcu vrednost v sredo, ko so se močno povečale ameriške zaloge nafte in je ameriška proizvodnja nafte dosegla nov tedenski rekord, danes spogledovale z najnižjimi nivoji v zadnjih dveh tednih. Nafto znamke Brent je bilo tako danes moč kupiti po ceni 61,42 dolarja za sod, medtem ko je bilo treba za sod lahke teksaške nafte odšteti 56,14 dolarja.

Cena bakra, ki jo mnogi zaradi obsežne industrijske uporabe kovine, vidijo kot barometer zdravja svetovnega gospodarstva, se je ta teden krepko znižala, kar je povzročilo zaskrbljenost glede perspektive svetovne gospodarske rasti.

"Če pogledate rast kitajske industrijske proizvodnje in cene bakra v zadnjih desetih letih, bi lahko rekli, da je baker trenutno še vedno nekoliko drag. Ne bi bil presenečen, če bi videli dodaten padec cene, če bodo postali vlagatelji pozorni na možnost upočasnitve proizvodnje na Kitajskem," je dejal Makoto Noji, iz družbe Nikko Securities. Z bakrom se je trgovalo pri ceni 6578 dolarjev za tono, kar je 0,4 odstotka višje, a še vedno blizu najnižjih vrednosti v zadnjih dveh mesecih.

Evro je v primerjavi z dolarjem dosegel nivo 1,18 dolarja za evrov. Medtem je Bitcoin nadaljeval z divjimi nihanji, saj je ponovno pridobil 3,5 odstotka vrednosti in dosegel nov rekord pri 14,095 dolarjih. Srebro je podaljšalo svoj trend padanja in se je z ceno 15,94 dolarja za unčo, že približalo najnižjemu nivoju v zadnjih petih mesecih.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce