Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Azijske delnice blizu rekordov, ameriški trgovinski protekcionizem pa je poskrbel za zaskrbljenost

Azijske delnice blizu rekordov, ameriški trgovinski protekcionizem pa je poskrbel za zaskrbljenost
January 25
08:07 2018

Azijske delnice so danes trgovalne seje končale z novimi rekordnimi vrednostmi, kar se je zgodilo kljub pomislekom, da bi lahko protekcionizem ameriškega predsednika Trumpa pustil posledice na borznih trgih. Medtem se je vrednost ameriškega dolarja dodatno znižala, saj je amerisški finančni minister Steven Mnuchin šibko valuto pozdravil.

Najširši azijski borzni indeks brez Japonske je posloval brez sprememb potem ko je prej devet trgovalnih sej zapored dosegal nove rekordne vrednosti.

Japonski borzni indeks Nikkei 225 je izgubil 0,9 odstotka vrednosti, kar je posledica padca vrednosti dolarja v primerjavi z jenom.

Evropski posojilodajalci začenjajo pogovore o odpisu grških dolgov

Medtem je anketa med 500 ekonomisti pokazala na mnenje, da bo svetovno gospodarstvo letos doseglo najvišjo raven rasti po letu 2010. A optimistično razpoloženje na trgih so nekoliko pokvarili obnovljeni strahovi pred ameriških protekcionizmom, saj se je predsednik Donald Trump ta teden odločil za uvedbo strogih uvoznih carin na pralne stroje in sončne celice.

Ameriški trgovinski minister Wilbur Ross, ki se je udeležil Svetovnega gospodarskega foruma v Davosu je namignila na možnost tožbe proti Kitajski in dejal, da ameriške trgovinske oblasti preiskujejo ali obstajajo pogoji za ukrepanje v zvezi z kršitvami intelektualne lastnine na Kitajskem.

Indeks dolarja v primerjavi z košarico šestih glavnih valut se je znižal na nivo 88,946 točke, kar je najnižji nivo v zadnjih treh letih. Evro je v primerjavi z dolarjem krepko pridobil na vrednosti in dosegel nivo 1,2439 dolarja, kar je največ po decembru leta 2014.

Vrednost zlata je zrasla prek septemberskega vrha in z ceno 1362,2 dolarja za unčo dosegla najvišji nivo v zadnjem letu in pol. Če bi cena presegal višek iz julija leta 2016 pri 1375 dolarjih, bi se cena povzpela najvišje v zadnjih štirih letih.

Cene nafte so se zvišale na najvišje nivoje v zadnjih treh letih, za kar je odgovoren desetih zaporedni padec zalog ameriških naftnih rezerv, vseeno pa je zmanjšan nivo rafineriranja in zvišanje proizvodnje znamenje, da bi se lahko začele zaloge v naslednjih tednih spet povečevati.

Nafto znamke Brent je bilo tako moč kupiti po ceni 70,98 dolarja za sod, kar je cena, ki ni bila dosežena že vse od začetka decembra leta 2014.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce