Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Azijske delnice blizu sedemmesečnih vrhov, nafta blizu 70 dolarjev

Azijske delnice blizu sedemmesečnih vrhov, nafta blizu 70 dolarjev
April 03
06:34 2019

Azijske delnice so danes zrasle na najvišje nivoje v zadnjih sedmih mesecih, saj so bili vlagatelji optimistični zaradi znamenj napredka v trgovinskih pogovorih med ZDA in Kitajsko in dobrih ekonomskih podatkov, medtem ko se je cena nafte približala ključnemu nivoju 70 dolarjev za sod.

Najširši borzni indeks azijskih delnic brez Japonske je danes pridobil 0,5 odstotka vrednosti s čimer je dosegel najvišje nivoje od konca avgusta. Omenjeni indeks je po poročilih, da je prišlo do napredka pri trgovinskih pogajanjih med ZDA in Kitajsko zrasel za skoraj 3 odstotke.

Ameriški varnostni organi so zaradi požarov sprožili preiskavo vozil Kije in Hyndai-ja

Ta dober trend rasti vrednosti delnic je povišal tudi globalni indeks delnic, ki je dosegel najvišji nivo v zadnjega pol leta.

Upanje za doseglo trgovinskega sporazuma med dvema največjima gospodarstvoma na svetu se je okrepilo po najnovejših komentarjih gospodarskega svetovalca Bele hiše Larryija Kudlowa, ki je dejal, da "namerava Washington ta teden doseči še dodaten napredek v pogajanjih".

A kljub temu analitikom ni uspelo natančno določiti vzroka za trenutno rast vrednosti delnic.

"Mislim, da imajo trgi občasno težnjo, da želijo preprosto poslovati v pozitivnem območju, če jih zaporedoma ne udariš ne samo z slabimi novicami, temveč z novimi slabimi novicami," je dejal glavni ekonomist pri družbi ING v Singapurju, Rob Carnell.

Avstralske delnice so tako danes zrasle za 0,5 odstotka, medtem ko je glavni japonski borzni indeks Nikkei pridobil 0,8 odstotka vrednosti. Kitajski bluečipi so poslovali brez sprememb, medtem ko je Hongkonški borzni indeks Hang Seng pridobil 0,7 odstotka vrednosti.

Na drugi strani Atlantika je Dow Jones včeraj upadel za 0,3 odstotka, indeks S&P 500 je posloval brez sprememb, medtem ko je tehnološki indeks Nasdaq pridobil 0,25 odstotka vrednosti.

"Po tako močni rasti ni presenetljivo, da se je trend rasti nekoliko zaustavil," je dejal Greg McKenna iz družbe McKenna Macro.

Cene nafte so se približale najvišjim nivojem v več zadnjih mesecih, saj je cena nafte znamke Brent narasla za 0,72 odstotka in pri 69,82 dolarja dosegla najvišje nivoje po novembru in je že zelo blizu psihološko pomembnemu mejniku 70 dolarjev za sod. Na drugi strani se je cena lahke ameriške nafte povišala za 0,42 odstotka na 62,84 dolarja za sod.

Na valutnih trgih se je britanski funt v primerjavi z dolarjem povzpel za 0,1 odstotek saj je britanska premierja Theresa May dejala, da bo skušala pri EU ponovno doseči dogovor o preložiti Brexita v dogovoru s vodjo opozicije Corbinom.

Ameriški dolar je v primerjavi z jenom zrasel za 0,15 odstotka na nivo 111,48 jena, medtem ko je v primerjavi z evrom pridobil 0,17 odstotka in se okrepil do nivoja 1,1221 dolarja za en evro.

Zlato ni pridobilo na vrednosti, pri čemer se je z njim trgovalo pri ceni 1292,67 dolarja za unčo.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce