Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Azijske delnice danes nižje, čakanje na podatke o ameriški inflaciji

Azijske delnice danes nižje, čakanje na podatke o ameriški inflaciji
June 12
05:50 2019

Azijski delniški trgi so danes izgubljali na vrednosti, potem ko je Bela hiša glede trgovinskih pogajanj s Kitajsko zavzela strogo stališče, medtem ko bi lahko prihajajoče poročilo o ameriški inflaciji, pretreslo verjetnost za zgodnje znižanje obrestnih mer.

Medtem so podatki o kitajski inflaciji pokazali, da se je le ta dvignila na 2,7 odstotka, kar je najvišji nivo v zadnjih 15 mesecih, kar pa je predvsem posledica visoke rasti cen svinjine. Brez cen hrane seje inflacija na letni ravni povišala samo za 1,6 odstotka, kar kaže na obilo prostora za dodatne spodbude.

Tržni premiki so bili skromni, saj je najobsežnejši indeks azijsko-pacifiških delnic izven Japonske po dveh dneh rasti danes upadel za 0,5 odstotka.

Glavni japonski borzni indeks Nikkei je upadel za 0,1 odstotka, medtem ko se terminske pogodbe za S&P 500 skoraj niso premaknile. Glavni kitajski indeks blue čipov je po včerajšnji tri odstotni rasti, izgubil 0,8 odstotka vrednosti.

Trump je po srečanju G20 pripravljen na uveljavitev dodatnih uvoznih dajatev proti Kitajski

Trgi v Hong Kongu so izgubili 1,5 odstotka vrednosti potem ko je več tisoč demonstrantov zasedlo ulice poleg vladnih uradov in protestiralo proti predlaganemu zakonu o izročitvi osumljencev Kitajski. "V preteklosti je bil učinek protestov kratkotrajen," je povedal direktor skupine Ample Finance v Hong Kongu, Alex Wong.

Ameriški predsednik Donald Trump je v torek dejal, da bo počakal s trgovinskim dogovorom z Kitajsko in ni zainteresiran za nadaljevanje pogajanj, če Peking ne bo pristal na štiri ali pet "glavnih točk", ki pa jih ni posebej določil.

Hkrati je bil kritičen do Ameriške centralne banke, pri čemer je dejal, da so obrestne mere "veliko previsoke" in dodal dan centralna banka "nima pojma".

Oblikovalci politik banke se bodo 18. in 19. junija sestali v luči naraščajočih trgovinskih napetosti, upočasnjevanja rasti v ZDA in močnega upada zaposlovanja, kar je trge za letošnje leto vodilo, da so vračunali že dve znižanji obrestnih mer. Terminske pogodbe trenutno predvidevajo približno 80 odstotno možnost znižanja obrestnih mer že do julija.

To bi se lahko spremenilo glede na podatke o ameriških potrošniških cenah, ki bodo objavljeni danes kasneje. Navadna inflacija naj bi se tako po pričakovanjih znižala na 1,9 odstotka, medtem ko naj bi ostalo jedro pri 2,1 odstotka stabilno.

Vsa ta negotovost je pomenila, da so delnice na Wall Streetu včeraj prekinile šestdnevni zmagovalni niz in torek zaključile ravno. Indeks Dow Jones je tako izgubil le 0,05 odstotka vrednosti enako minimalne pa so bile izgube tudi preostalih dveh glavnih borznih indeksov.

Trump je s svojimi komentarji na trne postavil tudi valutne trge, saj je dejal, da so Evro in druge valute v primerjavi z dolarjem "devalvirane", kar ZDA postavlja v slabši položaj.

To je bilo dovolj, da je evro v primerjavi z dolarjem narasel na nivo 1,1332 dolarja, kar je blizu najvišjih nivojev v zadnjih treh mesecih.

Na surovinskih trgih so vse govorice o zniževanju obrestnih mer po svetu zlato pri ceni 1332,02 dolarja za unčo, ohranjale blizu najvišjih nivojev v zadnjih štirinajstih mesecih.

Cene nafte so se znižale, saj so pomisleki glede globalne gospodarske upočasnitve pomagali premagati stave, da bodo OPEC in njegovi zavezniki podaljšali svoje omejitve pri dobavi. Terminske pogodbe za surovo nafto znake Brent so se znižale za 1 dolar na 61,29 dolarja za sod, medtem ko se je cena lahke ameriške nafte znižala za 84 centov na 52,43 dolarja za sod.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce