Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Azijske delnice so danes zaradi nadaljevanja napetosti izgubile na vrednosti

Azijske delnice so danes zaradi nadaljevanja napetosti izgubile na vrednosti
April 11
06:49 2018

Azijske delnice so danes zabeležile skromno rast vrednosti, a so tekom dneva poslovale slabše daj se je na trge spet prikradla previdnost zaradi trgovinskih napetosti med ZDA in Kitajsko in stopnjevanjem napetosti v Siriji.

Kitajski predsednik Ši Džinpong in ameriški predsednik Donald Trump sta v torek sicer ubrala bolj spravne tone, kar bi lahko po mnenju analitikov odprlo vrata pogajanjem in preprečilo trgovinsko vojno. A eno poročilo je kasneje že dejalo, da so se pogovori že prekinili.

K dodatni zaskrbljenosti trgov pa je pripomogla tudi morebitna vojaška akcija proti Siriji po domnevnem napadu s strupenim plinov, kar bi bila poteza, ki bi lahko sprožila odziv Rusije.

Kitajski predsednik pozval k odprtosti in koncu miselnosti “hladne vojne”

Najširši delniški indeks Azijsko-pacifiške regije je danes pridobil 0,2 odstotka vrednosti. Prejšnji dan je omenjeni indeks zrasel za 1,2 odstotka, potem ko je govor kitajskega predsednika poskrbel za nekaj olajšanja. A optimizem je hitro pošel potem ko so se danes pojavile skrbi o dolžini pogajanj med dvema največjima gospodarstvoma na svetu, predenj bi uspeli doseči kompromis, če je ta sploh mogoč.

"ZDA in Kitajska sta še vedno v fazi, v kateri poizkušajo preveriti namere druge," je dejal Masahiro Ičikava iz družbe Sumitomo Mitsui Asset Management.

Avstralske delnice so izgubile 0,4 odstotka, eno znižanje pa je doživel tudi japonski Nikkei 225. Na drugi strani je korejski indeks Kospi izgubil 0,2 odstotka.

Kitajskim delnicam je šlo bolje, potem ko je centralna banka v državi določila doslej najjasnejši časovni razpored odprtja sektorja finančnih storitev za tuje vlagatelje. Do konca leta bo tako tujim družbam omogočal vstop na trge finančnega lizinga, avtomobilskega financiranja in sektorja potrošniškega financiranja.

Glavni indeks na borzi v Šanghaju je pridobil 0,9 odstotka, medtem ko je indeks Hang Seng zrasel za 0,8 odstotka.

Indeks Dow Jones je včeraj zrasel za 1,8 odstotka, indeks S&P 500 je zrasel za 1,7 odstotka, medtem ko je tehnološki indeks Nasdaq pridobil 2,1 odstotka vrednosti.

Na valutnih trgih je evro v primerjavi z dolarjem pridobil na vrednosti in dosegel nivo 1,2358 dolarja.

Cene nafte so se znižale potem ko so v torek dosegle visoko rast. Cena ameriške lahke nafte se je znižala za 0,3 odstotka na 65,32 dolarja za sod. Nafta znamke Brent je izgubila 0,45 dolarja in jo je bilo moč kupiti po ceni 70,73 dolarja za sod. Včeraj je cena nafte dosegla kar 71,34 dolarja na sod, kar je bilo največ po decembru leta 2014.

Cena zlata se je povišala na 1342,64 dolarja za unčo, kar je najvišja vrednost v zadnjem tednu.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce