Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Azijske delnice dosegle 10 letne viške, cene nafte malenkost navzdol

Azijske delnice dosegle 10 letne viške, cene nafte malenkost navzdol
November 07
08:39 2017

Azijske delnice so danes dosegle najvišje nivoje v zadnjem desetletju, medtem ko so se cene nafte nekoliko znižale, potem ko so včeraj po potezi Saudskega kronskega princa, ki se odločil za boj proti korupciji v vodstvu države, dosegle dvoletne viške.

Najširši azijski borzni indeks brez Japonske je danes podaljšal svoj niz pozitivne rasti in z 0,8 odstotnim dvigom, dosegel najvišje nivoje po novembru leta 2007. Indeks je dobil spodbudo potem ko so vsi trije glavni ameriški borzni indeksi včerajšnji trgovalni dan zaključili na novih rekordnih nivojih. Glavni japonski borzni indeks Nikkei 225 je danes obrnil začetne izgube in pridobil 1,1 odstotka vrednosti, kar je bilo dovolj, da je dan končal najvišje v zadnjih 26 letih.

Rast zaposlovanja v ZDA oktobra nižja od pričakovanj

"Tuji vlagatelji, ki jih je bilo prek poletja na japonskih borznih trgih premalo, močno povečujejo svoje naložbe v trg," je dejal Norihiro Fujito, iz družbe Mitsubishi UFJ Morgan Stanley Securities.

Glavni avstralski borzni indeks ASX 200 je danes zrasel za 0,8 odstotka in dosegel najvišji nivo po februarju leta 2008, k čemur so najbolj pripomogle višje cene surovin. Avstralska centralna banka danes kot pričakovano rekordno nizke stopnje obrestnih mer ohranile nespremenjene, hkrati pa je nakazala, da bo ostala zaradi trmasto nizke inflacije ob strani še vsaj nekaj prihodnjih mesecev.

Cena ameriške lahke nafte se je znižala za 2 centa na 57,33 dolarja za sod, na drugi strani se je cena nafte znamke Brent znižala za 10 centov na 64,17 dolarja za sod.

Evro je v primerjavi z dolarjem ohranil včerajšnji nivo pri 1,1613 dolarja za en evro. Pomanjkanje jasnosti glede napredka davčne reforme v ZDA in vodenja centralne banke, bi sicer lahko zameglilo perspektivo za dolar. Davčni pogajalci v ameriškem predstavniškem domu si bodo sicer ta teden prizadevali premagati svoje razlike in se lotiti načrta, katerega cilj je izpolnitev samopostavljenega roka za sprejem.

Vrednost zlata se je danes znižala za 0,2 odstotka na 1279,56 dolarja za unčo, potem ko je prejšnjo trgovalno sejo zrasla za skoraj odstotek, padec vrednosti je sicer skladen z rastjo na azijskih delniških trgih.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce