Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Azijske delnice mešano, cene nafte navzdol

Azijske delnice mešano, cene nafte navzdol
April 16
06:22 2018

Azijske delnice so nov trgovalni teden začele z mešanimi dosežki, medtem ko so cene nafte znižale, saj se je verjetnost zaostrovanja ameriško - ruskih napetosti v Siriji znižala. A, ker ostajajo razmere na Bližnjem vzhodu še naprej tekoče, so bila gibanja delnic skromna in v obeh smereh.

Terminske pogodbe indeks S&P 500 so tako zrasle za 0,38 odstotka, medtem ko je glavni japonski borzni indeks Nikkei 225 pridobil 0,2 odstotka vrednosti. Na drugi strani je najširši borzni indeks azijsko-pacifiške regije izgubil 0,4 odstotka, največ pa je z 0,7 odstotka izgubil kitajski indeks Blue čipov, CSI300.

ZDA, Francija in Velika Britanija so v soboto na tarče, ki so jih v Pentagonu označili za objekte povezane z izdelovanjem kemičnega orožja v Siriji izstrelile 105 vodenih raket, kar je bil odgovor na napad z kemičnim orožjem 7. aprila v predmestju Damaska.

Zapisnik seje FED-a razkril možnost spremembe naravnanosti politike centralne banke

Ruski predsednik Vladimir Putin je v nedeljo dejal, da bodo nadaljnji napadi zahoda na Sirijo v svetovne odnose prinesli kaos, medtem ko se Washington pripravlja na povečanje pritiska na Rusijo s sprejemom novih gospodarskimi sankcijami.

A ker je kasneje ameriški predsednik Donald Trump izjavil, da je misija dosegla cilje, so vlagatelji presodili, da se je možnost za poslabšanje situacije zmanjšala.

V odgovoru na to so varna zatočišča vlagateljev izgubljala na donosih, tako se je donos na ameriške 10 letne obveznice znižal za 2 bazični točki na 2,84 odstotka.

Dolar je v primerjavi z jenom nekoliko pridobil in je sedaj vreden 107,4 jena. Trgovalci hkrati budno opazujejo politično dogajanje na Japonskem, kjer je raziskava tamkajšnjemu premierju Šinzu Abeju pokazala samo 26,7 odstotno podporo, kar je najmanj odkar je ob koncu leta 2012 zasedel pozicijo.

Evro je v primerjavi z dolarjem ohranil stabilen nivo pri 1,233 dolarja.

Na meniju so poročila o zaslužkih in Kitajski BDP

Na surovinskih trgih se je cena zlata povišala za 0,1 odstotka na 1346,61 dolarja za unčo, a je ostala še naprej precej pod nivojem iz prejšnjega tedna, ki je znašal 1365,23 dolarja. Cene nafte so se znižale, saj je vrednost soda nafte znamke Brent padla za 66 centov na 71,92 dolarja, medtem ko je bilo treba za sod lahke ameriške nafte odšteti 66,83 dolarja.

Gledajoč naprej se bo v tem tednu začela sezona objav poročil o zaslužkih v ZDA. Po nekaterih poročilih naj bi rast prihodkov za družbe, ki kotirajo na indeksu S&P 500 v prvem četrtletju dosegla kar 18,6 odstotka, kar bi bila najvišja rast v zadnjih sedmih letih.

A zaradi tako visokih pričakovanj so vlagatelji v petek po mešanih rezultatih delnic bank odločili za unovčevanje dobičkov.

V Aziji, je za četrtek napovedana objava kitajskega bruto domačega proizvoda v prvem četrtletju, ki naj bi po tržnih napovedih dosegel rast v višini med 6,7 in 6,8 odstotka.

V ZDA bodo danes znani podatki o prodaji na drobno, prav tako ta teden pa bo v Washingtonu potekalo tudi spomladansko srečanje centralnih bank in finančnih ministrov, ki ga bo organiziral Mednarodni denarni sklad.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce