Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News
  • Delniški trgi še naprej rušijo rekorde Svetovni delniški trgi so v sredo dosegli nove rekordne nivoje, saj se je donosnost ameriških obveznic umirila, potem ko so podatki pokazali, da inflacija v ZDA ni nenormalno narasla. Večina...
  • Kitajska nadaljuje z napadom na tehnološka podjetja Kitajske komunistične oblasti so skupino Ant prisilile v obsežno prestrukturiranje, kar bo pomenilo, da bo morala finančno tehnološka družba delovati bolj kot banka. Splavitev delnic skupine Ant v višini 37...
  • Alibaba bo morala plačati visoko globo Največji spletni trgovec na svetu - kitajska Alibaba - je prejela rekordno visoko globo v višini 2,75 milijarde dolarjev. Kitajski regulativni organi so namreč sporočili, da naj bi internetni velikan...
  • Strahovi pred inflacijo upadli, delnice rekordno Globalne delnice so danes pridobile na vrednosti in se gibale blizu rekordnih nivojev, saj so se zmanjšali strahovi pred naraščanjem inflacije v ZDA. To je hkrati znižalo donose obveznic in...
  • Peking je po novem mesto z največ milijarderji na svetu Peking ima po najnovejšem seznamu najbogatejših ljudi na svetu družbe Forbes, zdaj več milijarderjev, kot katerokoli drugo mesto na svetu. V kitajski prestolnici so lani pridelali dodatnih 33 dolarskih milijarderjev,...

Azijske delnice navzdol, dolar močnejši

Azijske delnice navzdol, dolar močnejši
January 30
08:00 2018

Azijske delnice so danes po včerajšnjih novih vrednostih izgubljale na vrednosti, potem ko je razprodaja Applovih delnic in povečanje donosnosti obveznic včeraj znižala vrednost indeksov na Wall Streetu. Na drugi strani je dolar našel podporo, medtem ko so se donosi ameriških državnih obveznic povišali blizu najvišjih nivojev v zadnjih štirih letih.

Najširši azijski borzni indeks brez japonske je danes izgubil 1,1 odstotka vrednosti, potem ko je včeraj dosegel najvišjo vrednost v zgodovini. Vseeno ostaja indeks na dobri poti k 6,5 odstotni mesečni rasti. Medtem so avstralske delnice izgubile 0,9 odstotka vrednosti, južnokorejski borzni indeks Kospi je izgubil 1 odstotek, medtem ko je japonski Nikkei padel za 1,4 odstotka.

Ameriška gospodarska rast nekoliko nižja od pričakovanj

Hongkonški indeks Hang Seng je izgubil 0,9 odstotka vrednosti, medtem ko je glavni borzni indeks na celinski Kitajski, Shanghai Composite izgubil 0,8 odstotka vrednosti. Podobne obsege padcev analitiki napovedujejo tudi za evropske trge.

Medvedje razpoloženje v Aziji sledi zgledu Wall Streeta, ki je v preteklem letu vodil rast globalnih delnic , zahvaljujoč višjim prihodkom podjetij in ocen vrednosti delnic.

V ponedeljek so se vrednosti ameriških delnic umaknile iz rekordnih nivojev, zato sta indeksa Dow Jones in S&P 500 zabeležila največje dnevne padce vrednosti v zadnjih petih mesecih, kar je predvsem posledica padca vrednosti Applovih delnic.

Na drugi strani je dolar po nekaj tednih razprodaje užival v rasti vrednosti. Zaradi višjih donosov ameriških obveznic je tako dolar v primerjavi s košarico šestih glavnih svetovnih valut včeraj pridobil 0,15 odstotka vrednosti. Vrednost evra v primerjavi z dolarjem se je znižala za 0,2 odstotka na 1,2361 dolarja.

Cene nafte so se še naprej nižale, potem ko je nanje pritisnila rast vrednosti dolarja in naraščanje ameriške proizvodnje. Cene ameriške lahke nafte so se znižale za 1,2 odstotka na 64,79 dolarja na sod. Zaradi padca vrednosti dolarja so se sicer cene v četrtek zvišale vse do nivoja 66,66 dolarja na sod, kar je bila najvišja cena po decembru leta 2014. Cena nafte znamke Brent se je danes znižala za 0,85 odstotka na 68,88 dolarja za sod.

Vrednost zlata se je znižala na 1344,1 dolarja za unčo, kar je bila najnižja cena po 23 januarju, k čemur je pripomogla rast vrednosti ameriške valute. Cena plemenite kovine se je sicer prejšnji teden povzpela na 1366,06 dolarja na unčo, kar je bilo največ od avgusta leta 2016.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles