Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Azijske delnice navzdol, verjetnost za reze ameriških obrestnih mer vse manjše

Azijske delnice navzdol, verjetnost za reze ameriških obrestnih mer vse manjše
July 09
05:14 2019

Azijske delnice so danes upadle na najnižje nivoje v zadnjih dveh tednih in pol, saj se je zmanjšalo upanje za veliko znižanje ameriških obrestnih mer ob koncu tega meseca, medtem ko so vrednosti tehnoloških družb upadle zaradi nenadnega padca vrednosti delnic Appla.

Vlagatelji so naglo skušali zmanjšati svoja pričakovanja glede znižanja obrestnih mer Ameriške centralne banke, zaradi močnega povečanja novo ustvarjenih delovnih mest v juniju, pri čemer so ameriški delniški trgi na vrednosti izgubljali še drugi dan zapored.

Najširši indeks azijsko-pacifiških delnic brez Japonske je danes izgubil 0,5 odstotka vrednosti in padel na najnižje nivoje od 20. junija. Medtem je japonski indeks Nikkei padel za 0,1 odstotka.

Trgi danes mešano, vsi čakajo na poročilo o ameriškemu zaposlovanju

Na Kitajskem sta indeksa Shanghai Composite in CSI 300 upadla za 0,6 odstotka, medtem ko je Hongkonški indeks Hang Seng izgubil 0,8 odstotka vrednosti. Avstralske delnice so padle za 0,4 odstotka, medtem ko so korejski trgi zaplavali 0,3 odstotka nižje.

Na Wall Streetu je indeks S&P 500 včeraj upadel za 0,48 odstotka, medtem ko je tehnološki indeks Nasdaq padel za 0,78 odstotka, pri čemer so največ izgubile delnice družbe Apple, potem ko so posredniške družbe delnice družbe označile kot "za prodajo".

Applovi dobavitelji na Japonskem, kot sta družbi Murata Manufacturing in Taiyo Yuden sta izgubili 2,1 oziroma 3,4 odstotka vrednosti. Na Kitajskem pa so dobavitelji Appla izgubili med 1,3 in 2,8 odstotka vrednosti.

Medtem terminske pogodbe na denarnem trgu še naprej v celoti vsebujejo znižanje obrestnih mer v višini 25 bazičnih točk, na naslednjem srečanju banke, ki bo potekalo 30. in 31. julija, hkrati pa cene skoraj v celoti vsebujejo tudi večje znižanje v obsegu 50 bazičnih točk.

"Podatki o novo ustvarjenih delovnih mest v ZDA so bili precej močni, vseeno pa je bila rast plač skromna, zato bi lahko bil rez v višini 25 bazičnih točk upravičen, kot previdnosti ukrep, zato menim, da so trenutne cene na trgu poštene," je dejal Naoya Oshikubo iz družbe Sumitomo Mitsui Trust Asset Management.

Osredotočenost vlagateljev se sedaj preusmerja na pričanje predsednika FED, Jeroma Powella pred Kongresom kasneje ta teden, kjer naj bi predstavil monetarno politiko centralne banke.

Krepitev dolarja

Na valutnih trgih je upadanje pričakovanj za znižanje obrestnih mer pomagalo dvigniti vrednost ameriškega dolarja. Evro je tako v primerjavi z dolarjem upadel na nivo 1,1213 dolarja, kar je bilo najmanj po 19. juniju.

Na drugi strani je dolar v primerjavi z japonskim jenom dosegel nivo 108.75 jena.

Cene nafte so se nekoliko znižale, kar je posledica pomislekov ali bo upočasnitev svetovne gospodarske rasti vplivala na povpraševanje po nafti in presegla zmanjšanje ponudbe na trgu, ki je posledica zaostritev napetosti v povezavi z iranskim jedrskim programom.

Terminske pogodbe za surovo nafto znamke Brent so tako padle za 0,4 odstotka na 63,87 dolarja za sod. Na drugi strani so se cene ameriške lahke nafte znižale za 0,42 odstotka na 57,42 dolarja za sod.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce