Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Azijske delnice navzdol, zlato že v bližini rekordnih vrednosti

Azijske delnice navzdol, zlato že v bližini rekordnih vrednosti
July 24
06:44 2020

Azijske delnice so v petek padle iz najvišjih nivojev v zadnjega pol leta, saj so nove napetosti med Kitajsko in ZDA pokvarile pozitivno poslovanje v tem tednu. Na drugi strani je evro v primerjavi z dolarjem dosegel rekordno visoko vrednost v zadnjih 21 mesecih, vrednost zlata pa se je približala absolutnim rekordom.

Vsaj enkrat so bile tokrat v ospredju trgovanja valute, saj je zaradi načrta za oživitev Evropske unije, evro dosegel najvišjo vrednost od konca leta 2018. Enotna valuta je nazadnje vztrajala pri nivoju 1,16 dolarja in se je v tem tednu povzpela za 1,5 odstotka.

To je bilo med vlagatelji znamenje za prodajo dolarja, ki je v tem tednu v primerjavi z košarico najpomembnejših valut izgubil 1,4 odstotka vrednosti, padel na vrednost indeksa 94,65 točke in na vrednosti izgublja še peti teden zapored.

Singapur je drugem četrtletju zapadel v globoko recesijo

"Primer ameriškega medveda se še naprej stopnjuje s tem, da bo marčevski najnižji nivo najbrž padel zelo kmalu," je dejal analitik iz družbe Westpac Richard Franulovich. "Evropa je dosegla pomemben mejnik v svojem finančnem dogovoru, skladu za oživitev, ki je del evrospke zakladnice, s katerim bodo financirali izdatke EU z zadloževanjem na kapitalskih trgih."

Dodal je, da bo dolar prihodnji teden zaradi seje Ameriške centralne banke na pomembni preizkušnji, saj bo banka verjetno ubrala zelo blage ukrepe, saj širjenje kitajskega virusa ogroža okrevanje gospodarstva.

Na delniških trgih se je razpoloženje poslabšalo, potem ko je Peking, ZDA naročil naj zaprejo svoj konzulat v kitajskem mestu Čengdu, v znak maščevanja, potem ko je bilo kitajskim oblastem v začetku tedna odrejeno zaprtje konzulata v ameriškem mestu Houston.

Kitajski blue čipi so danes izgubili 3,7 odstotka vrednosti, s čemer so bili izbrisani vsi dobički v tem tednu.

Najširši indeks azijsko-pacifiške regije izven Japonske je danes uapdel za 1,7 odstotka. Borza v Tokiju pa je bila danes zaradi počitnic zaprta. Kljub temu so z terminskimi pogodbami za delniški indeks Nikkei, danes trgovali 350 točk nižje.

Optimizem na trgih glede gospodarskega okrevanja je bil v četrtek izzvan s podatki, ki so pokazali, da se je število Američanov, ki so vložili prošnje za nadomestilo v primeru brezposelnosti v prejšnjem tednu prvič v zadnjih štirih mesecih nepričakovano povišalo. Analitiki trdijo, da ostajajo za presenečenje tehnični razlogi, vseeno pa ugotavljajo, da so zahtevki še vedno več kot dvakrat tolikšni, kot sredi najslabših tedenskih nivojev med svetovno finančno krizo.

Podatki prihajajo v času, ko se ameriški zakonodajalci prepirajo glede obsega in vsebine novega kroga spodbujevalnih ukrepov pred iztekom nujno potrebnih nadomestil za primer brezposelnosti.

Vse to je bilo dovolj, da je indeks Dow Jones včeraj upadel za 1,31 odstotka, indeks S&P 500 je izgubil 1,23 odstotka vrednosti, medtem ko je tehnološki indeks Nasdaq upadel za 2,29 odstotka.

"Visoko leteči tehnološki sektor je izgubil nekaj višine, potem ko je skupina za nadzor tehnoloških družb poročala, da se bo moral Apple spopasti s preiskavo na področju varstva potrošnikov v več zveznih državah. Novica v širšem pomeni povečan nadzor nad velikimi tehnološkimi družbami, kot so Google in Facebook zaradi monopolnih položajev na trgu, kot tudi prizadevanj EU za nov digitalni davčni režim, za globalna tehnološka podjetja," je dejal Ray Attrill iz družbe NAB.

Zlato se blešči

Kombinacija super ohlapnega denarja in realno negativnih donosov na obveznice, je močno povečala privlačnost zlata, ki sicer ne prinaša donosov, a ima omejeno dobavo.

Plemenita kovina je na zadnje dosegala ceno 1888 dolarjev za unčo, potem ko je v tem tednu zrasla že za 4,3 odstotka in dosega najvišji nivo po septembru leta 2011. S tem je cena že zelo blizu absolutnemu rekordu pri 1920 dolarjih za unčo.

Analitiki pri družbi RBC Capital Markets ugotavljajo, da so imetniki z zlatom zavarovanih finančnih proizvodov, s katerimi se trguje na borzah že dosegli nove rekordne vrhove.

"Raven negotovosti zaradi kitajskega virusa, nizke in negativne realne in nominalne obrestne mere, politika in geopolitično dogajanje, so cene zlata močno zvišale, vlagatelji pa se vedno bolj odločajo za naložbe v plemenite kovine," so zapisali v opombi.

Cene nafte so teden zaključile brez večjih sprememb vrednosti, potem ko jim ni uspelo obdržati najvišjih nivojev v zadnjih petih tednih, saj je zaskrbljenost glede svetovnega povpraševanja, nadomestil šibkejši ameriški dolar.

Cena nafte znamke Brent se je povišala za 16 centov na 43,47 dolarja za sod, medtem ko je bilo treba za sod lahke ameriške nafte odšteti 41,16 dolarja.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce