Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Azijske delnice navzgor, zlato doseglo novo rekordno vrednost

Azijske delnice navzgor, zlato doseglo novo rekordno vrednost
July 27
06:24 2020

Zlato je v ponedeljek doseglo nove rekordne vrednosti, saj so nove napetosti med Kitajsko in ZDA pretresle vlagatelje, kar je povečalo privlačnost varnih naložb, kljub temu, da so bili občutki mešani, saj so na vrednosti pridobile tudi nekatere azijske tehnološke delnice.

Najširši indeks azijsko-pacifiških delnic izven Japonske je danes pridobil 1,3 odstotka vrednosti, saj so delnice Tajvanske družbe TSMC, ki je po tržni kapitalizaciji tretja največja družba v Aziji, zrasle za kar 10 odstotkov.

Dobički izdelovalca čipov so sprožili tudi rast drugih tehnoloških delnic v regiji, novica pa prihaja potem, ko je ameriški izdelovalec čipov Intel nakazal, da bi lahko končal proizvodnjo lastnih komponent, zaradi zamud pri novi tehnologiji čipov v velikosti 7 nanometrov.

Azijske delnice navzdol, zlato že v bližini rekordnih vrednosti

Trge je pomirila tudi rast glavnega kitajskega borznega indeksa CSI 300, ki je po turbulentnem koncu prejšnjega tedna danes pridobil 0,5 odstotka vrednosti.

S terminskimi pogodbami za ameriški delniški indeks S&P 500 so nazadnje trgovali 0,4 odstotka višje, medtem ko je glavni japonski borzni indeks Nikkei upadel za 0,5 odstotka, kar je posledica poznega odprtja po daljših počitnicah in odgovora na prejšnje padce delnic na globalnih trgih.

Globalni delniški trgi so prejšnji teden izgubili na zagonu, potem ko je Washington odredil zaprtje kitajskega veleposlaništva v Houstonu, na kar je kitajska komunistična partija odgovorila z zaprtjem ameriškega konzulata v mestu Čengdu.

Ameriški državni sekretar Mike Pompeo je prejšnji teden Kitajsko vzel na piko in dejal, da morajo Washington in zavezniki uporabiti "bolj ustvarjalne in vztrajne načine", da bi kitajsko komunistično partijo prisilil k spremembi načina svojega delovanja.

Zlato je danes pridobilo odstotek vrednosti in dosega rekordno visok nivo 1920,9 dolarja za unčo, kar je višje od prejšnjega rekorda iz septembra leta 2011, aj so napetosti med Kitajsko in ZDA povečale privlačnost varnih premoženjskih naložb, zlasti tistih, ki niso vezane na nobeno državo.

Plemeniti kovini pomagajo tudi agresivni ukrepi denarnega lajšanja, ki so jih sprejele številne centralne banke po vsem svet, odkar je pandemija kitajskega virusa številna globalna gospodarstva pahnila v recesijo. Nekateri vlagatelji so zaskrbljeni, da bi lahko takšno tiskanje denarja brez primera v zgodovini vodilo k visoki inflaciji.

Dodatni stimulacijski ukrepi

Upanje na hitro gospodarsko okrevanje v ZDA medtem bledi, saj število okužb z kitajskim virusom ne kaže znamenj upočasnjevanja.

To pomeni, da bi lahko gospodarstvo brez svežih ukrepov podpore kapituliralo, saj se bodo nekateri ukrepi, kot je zagotavljanje ugodnosti v primeru brezposelnosti iztekli še ta mesec.

Vlagatelji upajo, da se bo uspelo ameriškemu kongresu dogovoriti pred poletnimi počitnicami, vseeno pa ostaja med strankama še nekaj spornih točk, vključno z velikostjo paketa pomoči in večjimi nadomestili za primer brezposelnosti.

Ameriški finančni minister Steve Mnuchin je dejal, da bo paket vseboval podaljšanje nadomestil za primer brezposelnosti z 70 odstotno "nadomestitvijo plač".

Vlagatelji so medtem svojo pozornost usmerili na dobičke podjetij iz celega sveta, saj iščejo namige o hitrosti okrevanja svetovnega gospodarstva.

"Zdi se, da naraščanje primerov okužb z kitajskim virusom, v mnogih državah začenja upočasnjevati okrevanje," je dejal Masahiro Ičikava iz družbe Sumitomo Mitsui DS Asset Management.

Zaskrbljenost glede ameriških gospodarskih napovedi je začela vplivati na vrednost dolarja. To pa se odraža na obratni povezavi z gospodarskim počutjem v zadnjih nekaj mesecih.

Indeks dolarja je tako upadel za 0,3 odstotka na najnižje nivoje v zadnjih dveh letih. Evro je v primerjavi z dolarjem pridobil 0,3 odstotka vrednosti in narasel na nivo 1,1659 dolarja, kar je najvišja vrednost skupne valute v zadnjih 22 mesecih.

Cene nafte so se znižale zaradi zaskrbljenosti glede poslabšanja odnosov med ZDA in Kitajsko. Cena nafte znamke Brent se je tako znižala za 0,46 odstotka na 43,14 dolarja za sod, medtem ko je bilo treba za sod lahke ameriške nafte odšteti 41,11 dolarja.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce