Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Azijske delnice nekoliko navzgor, vsi pričakujejo razplet trgovinskih pogajanj med ZDA in Kitajsko

Azijske delnice nekoliko navzgor, vsi pričakujejo razplet trgovinskih pogajanj med ZDA in Kitajsko
October 08
06:37 2019

Azijske delnice so v torek pridobile na vrednosti, kitajske delnice pa so po enotedenskih počitnicah dosegle skromne dobičke, čeprav ostajajo vlagatelji previdni glede ameriško-kitajskih trgovinskih pogovorov, potem ko je ameriški predsednik Donald Trump dejal, da je hitra sklenitev trgovinskega sporazuma malo verjetna.

Glavni japonski borzni indeks Nikkei je pridobil 1 odstotek vrednosti, medtem ko je najširši borzni indeks azijsko-pacifiške regije zrasel za 0,73 odstotka, k čemur so največ prispevale tehnološke delnice družb iz Južne Koreje in Tajvana.

Delnice Samsunga so tako po novi napovedi glede dobička pridobile 1,2 odstotka vrednosti. Iz tehnološke družbe so tako sporočili, da se jim bo dobiček v tretjem četrtletju zaradi upada cen pomnilniških čipov znižal za 56 odstotkov, kar pa je bilo še vedno bolje od napovedi analitikov.

Tesla ni dosegla četrtletnih dobavnih ciljev, delnice izgubile 6 odstotkov vrednosti

Tajvanski delniški indeks je medtem zrasel za 0,7 odstotka in dosegel najvišje nivoje v zadnjih petih mesecih, medtem ko so delnice na borzi v Hong Kongu povečale dobičke, potem ko je vodja ozemlja dejala, da nima nobenih načrtov za uporabo uredbe o izrednih razmerah za uvedbo drugih zakonov.

Delnice na borzi v Šanghaju so po teden dni trajajočemu premoru pridobile 0,3 odstotka vrednosti, vseeno pa so na vrednosti pred ključnimi trgovinskimi pogajanji pridobile predvsem obrambne delnice.

Letos se je poraba za maloprodajne izdelke in obedovanje med kitajskimi državnimi prazniki vrnila k rasti, kar je prineslo nepričakovan predah gospodarstvu, ki letos raste najpočasneje v zadnjih treh desetletjih. Vseeno je zasebna raziskava pokazala, da je kitajski storitveni sektor v septembru zabeležil najpočasnejšo rast v zadnjih sedmih mesecih.

Na Wall Streetu je indeks S&P 500 včeraj izgubil 0,45 odstotka vrednosti, saj mu ni uspelo obdržati dobičkov, ki so bili posledica optimističnih novic o trgovinskih pogovorih.

"Glede na pomembnost dogodka bodo trgi izjemno živčni. Pričakujem, da bodo za zdaj razmere ostale takšne. Gledano v celoti trgi glede obetov niso preveč optimistični," je dejal Masahiro Ičikava iz družbe Sumitomo Mitsui Asset Management.

Ameriški in kitajski namestniki trgovinskih pogajalcev so v ponedeljek začeli dvodnevne trgovinske pogovore, s katerimi naj bi tlakovali pot za prve pogovore na ministrski ravni v mesecih.

Vseeno so se obeti za napredek v trgovinskih pogovorih zmanjšali potem ko je Washington kitajske družbe uvrstil na črni listo zaradi kitajske obravnave etničnih manjšin v državi. Med družbami, ki so se znašle na črni listi je družba za video nadzor Hikvision in družba za prepoznavo glasu IFLYTEK Co.

Trump je hkrati izrazil upanje, da bo Kitajska našla humano in mirno rešitev dolgotrajnih političnih protestov v Hong Kongu in opozoril, da lahko tamkajšnje razmere škodijo trgovinskim pogovorom.

Dvostranski pogovori se začenjajo pred načrtovanim zvišanjem ameriških tarif na kitajsko blago v vrednosti 250 milijard dolarjev na 30 odstotkov, s 15. oktobrom. Trump je že sporočil, da bo do zvišanja tarif prišlo, če v pogajanjih ne bo doseženega napredka.

Na valutnem trgu se je vrednost turške lire zaenkrat stabilizirala, potem ko je v ponedeljek upadla za več kot 2 odstotka, zaradi pomislekov glede načrtovanega vpada turške vojske na severu Sirije.

Trump je Ankari pri tem zagrozil, da bo uničil njihovo gospodarstvo, če bo njihova načrtovana vojaška akcija v Siriji presegla svoje namene, čeprav je predsednik sam napad dovolil.

Evro je v primerjavi z dolarjem ohranil nivo 1,0973 dolarja, potem ko je okreval po najnižjem nivoju v zadnjih dveh letih dosežene pred enim tednom. Vseeno valuta doživlja močen odpor pri nivoju 1,10 dolarja.

Donosnost ameriških državnih obveznic se je znižala potem, ko je v tem tednu predvidena prodaja obveznic na dražbi v višini 78 milijard dolarjev. Donos na ameriške desetletne obveznice trenutno dosega 1,575 odstotka.

Cene nafte so se v torek povišale, saj so napetosti v Iraku in Ekvadorju povečale zaskrbljenost glede motenj v oskrbi. Cena nafte znamke Brent se je tako povzpela za 0,51 odstotka na 58,65 dolarja za sod, medtem ko je bilo treba za sod lahke ameriške nafte odšteti 53,07 dolarja.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce