Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News
  • Se obeta stečaj največje nepremičninske družbe na Kitajskem? Delnice družbe Evergrande so v ponedeljek izgubile kar 19 odstotkov vrednosti in dosegle najnižje nivoje v zadnjih 11 letih, s čimer so še povečale izgube, saj vlagatelji s pesimizmom gledajo...
  • Trgi so po padcih našli nekaj stabilnosti Azijske delnice so v petek po izgubah v začetku tedna stabilizirale, vseeno pa je dogajanje na Kitajskem in pomisleki glede svetovne gospodarske rasti vplivali na razpoloženje vlagateljev, medtem ko se...
  • Delniški trgi v ZDA cvetijo, kitajski pa padajo Azijske delnice so v četrtek izgubile na vrednosti, k čemur so najbolj pripomogli padci na borzah na Kitajskem in v Hongkongu. Do padcev je prišlo kljub dobremu poslovanju na Wall...
  • Nov napad na skupino Ant je močno zamajal vrednost delnic Alibabe Delnice kitajske tehnološke družbe Alibaba so danes močno izgubile na vrednosti, po poročanju, da se je njihova finančna podružnica Ant Group spet znašla pod drobnogledom komunistične diktature na oblasti. Regulativni...
  • Svetovni trgi danes v rdečem Azijske delnice so v četrtek izgubile na vrednosti, medtem ko je ameriški dolar vrednost obdržal. Dogajanje je bilo v skladu s previdnim globalnim razpoloženjem, saj so vlagatelji zaskrbljeni glede kombinacije...

Azijske delnice niso uspele slediti rasti na Wall Streetu

Azijske delnice niso uspele slediti rasti na Wall Streetu
August 12
06:23 2021

Azijske delnice danes niso uspele slediti močni rasti na Wall Streetu, kar je posledica strahu pred širjenjem kitajske kuge različica delta, ki je vplivala na razpoloženje, kljub temu, da je manjša inflacija v ZDA umirila strahove, da bi Ameriška centralna banka hitela z zmanjševanjem svoje gospodarske podpore.

Podatki so poleg tega povzročili umik dolarja proti večini drugih pomembnih mednarodnih valut, hkrati pa so se znižali tudi donosi ameriških državnih obveznic.

Najširši indeks azijsko-pacifiških delnic je danes izgubil 0,25 odstotka vrednosti, kar je posledica padca glavnega kitajskega delniškega indeksa CSI 300. Indeks Hang Seng iz borze v Hongkongu je upadel za 0,2 odstotka, medtem ko je vrednost avstralskih delnic ostala nespremenjena. Japonski indeks Nikkei je na drugi strani pridobil 0,35 odstotka vrednosti.

Globalni trgi v nov trgovalni teden z izgubami

Manjša uspešnost azijskih trgov je v nasprotju z razmerami drugod po svetu. V sredo je tako globalni indeks delnic dosegel novo rekordno vrednost. Za primerjavo so azijske delnice od februarskega vrha izgubile več kot 10 odstotkov vrednosti.

"Denar se trenutno nahaja samo na ameriških in evropskih trgih in to sta trenutno tudi naša najljubša trga," je dejal Daniel Lam, iz družbe Standard Chartered Wealth Management.

Lam je razloge našel v močnih zaslužkih ameriških podjetij in visoki stopnji cepljenosti prebivalstva v Evropi, kar pomeni, da je širjenje nove različice kitajske kuge, manj škodilo odpiranju gospodarstev, kot drugod, svoje pa je dodala tudi nedavna diktatorska uredba kitajske komunistične vlade, ki si želi popolnoma podrediti vse pore družbe v državi.

Indeksa Dow Jones in S&P 500 sta v sredo trgovanje zaključila pri novih rekordnih vrednostih, potem ko je ameriško ministrstvo za delo poročalo, o največjem padcu mesečne inflacije v zadnjih 15 mesecih, kar je omililo zaskrbljenost pred nenadzorovano rastjo inflacije.

Ameriški oblikovalci politik medtem javno razpravljajo o tem, kako in kdaj naj začnejo zmanjševati obsežne nakupe premoženja, ki jih je centralna banka lani sprožila za stabilizacijo finančnih trgov in podporo gospodarstvu v času pandemije kitajske kuge.

Ublažitev strahu pred inflacijo zmanjšuje pritisk, da bi se ti nakupi sredstev zmanjšali prekmalu, potem ko so dobri podatki o zaposlovanju prejšnji teden ponudili strelivo za bolj jastrebske poglede.

Posledično se je znižala donosnost vseh državnih obveznic, vseeno pa je bilo trgovanje z njimi precej sunkovito.

Na surovinskih trgih je nafta uspela obdržati dobičke iz začetka tedna, pri čemer je sod nafte znamke Brent stal 71,43 dolarja, medtem ko je bilo treba za sod lahke ameriške nafte odšteti 69,23 dolarja.

Tudi zlatu je uspelo obdržati dobičke ustvarjene prek noči, pri čemer je cena po včerajšnji 1,3 odstotni rasti upadla za samo 0,1 odstotka. Zmanjšanje strahu pred višjimi obrestnimi merami, bi sicer običajno pomagalo ne-obrestnim finančnim sredstvom.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles