Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Azijske delnice nižje, dolar blizu najnižjih vrednosti v zadnjih dveh tednih

Azijske delnice nižje, dolar blizu najnižjih vrednosti v zadnjih dveh tednih
July 23
06:32 2018

Azijske delnice so v ponedeljek izgubile na vrednosti potem, ko so zrasli strahovi pred dodatnimi protekcionističnimi ukrepi ZDA, medtem ko je vrednost ameriškega dolarja upadla proti večini pomembnih valut, potem ko je ameriški predsednik Donald Trump kritiziral zaostrovalno denarno politiko Ameriške centralne banke.

Trump je tako prejšnji petek obžaloval nedavno moč ameriškega dolarja in Evropsko Unijo ter kitajsko obtožil manipuliranja z valutami. Njegove pripombe v petek, skupaj z novimi grožnjami, da bo uvedel uvozne dajatve na ves kitajski uvoz, so sprožile razprodajo na Wall Streetu in borzah v Evropi, kljub dobri dobičkonosnosti podjetij.

Azijski delniški trgi so danes sledili trendom po svetu, zaradi česar je najširši borzi indeks Azijsko-pacifiške regije danes izgubil 0,2 odstotka vrednosti. Največ je danes izgubil japonski Nikkei, ki je upadel za 1,4 odstotka, medtem ko sta tako južnokorejski Kospi, kot avstralski ASX200 izgubila 0,9 odstotka vrednosti.

Donald Trump izrazil nezadovoljstvo nad dvigovanjem obrestnih mer iz strani FED-a

Tudi kitajske delnice so trgovalni dan začele z padci, a so jih hitro obrnile, tako, da so najpomembnejši delniški indeksi dan zaključili malenkost v zelenem.

"Čeprav so ameriške delnice v petek izgubile ne vrednosti in se je vrednost jena okrepila, pa večina navzkrižnih premikov sredstev podpira delnice azijsko-pacifiške regije, še posebej šibkost dolarja, moč na nastajajočih trgih FX in dramatičen medvedji trend v krivuljah globalnih donosnosti. Tudi z surovinami se trguje višje," je zapisal analitik pri banki JPMorgan.

Šibkost dolarja je tako povečala vrednost japonskemu jenu, ki je zrasla za 0,5 odstotka na 110,91 jena za dolar.

"Trgovinske napetosti ostajajo vir tveganja, a z daljšim obdobjem pred napovedano implementacijo uvoznih dajatev in naslednjim krogom stopnjevanja napetosti, se zdi, da se azijske delnice na ponovitev Trumpovih groženj ne bodo odzvale," so dodali pri JPMorganu.

Vlagatelji se sedaj nadejajo pomembnega srečanja med Donaldom Trumpom in predsednikom Evropske komisije Jean-Claudom Junckerjem.

"Trgovinske napetosti bodo zelo verjetno ostale v središču medijskega poročanja, ko se bo Juncker srečal z predsednikom Trumpom v Washingtonu, kjer bosta razpravljala o morebitnih ameriških uvoznih dajatvah na evropske avtomobile," so zapisali pri družbi Insight Investement.

"Verjetno je še malo prezgodaj za posreden vpliv trgovinske problematike med ZDA in Kitajsko, da bi se ta pojavila v gospodarskih podatkih. Kljub temu so bile trgovinske številke objavljene v Singapurju in na Japonskem slabše od pričakovanj."

Na surovinskih trgih so cene nafte krotile napetosti med ZDA in Kitajsko ter povečana ponudba. Cena nafte znamke Brent se je tako znižala za 17 centov na 72,9 dolarja za sod.

Cena zlata se skoraj ni spremenila in dosega nivo 1231,8 dolarja za unčo.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce