Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Azijske delnice so nov trgovalni teden začele v rdečem

Azijske delnice so nov trgovalni teden začele v rdečem
November 13
08:42 2017

Azijske delnice so danes izgubile na vrednosti, saj vlagatelji čakajo na to ali bo republikancem uspelo skleniti hiter dogovor o davčni reformi, medtem ko se je vrednost britanskega funta znižala zardi vse večjih dvomov glede vodenja države premierke Therese May.

Glavni japonski borzni indeks Nikkei 225 je danes izgubil 0,9 odstotka vrednosti, kar je vrednost najširšega azijsko pacifiškega borznega indeksa družbe MSCI znižalo za 0,5 odstotka. Na drugi strani so indeksi na celinski kitajski pridobili do 0,6 odstotka vrednosti.

Kitajska je nekoliko sprostila pravila glede tujega lastništva finančnih družb

Glavni ameriški borzni indeks S&P 500 je prejšnji teden končal svoj osem tednov trajajoči zmagovalni niz, saj so se vlagatelji po razkritju novega davčnega načrta republikancev v senatu, ki se je razlikoval od različice iz predstavniškega doma, odločili za unovčevanje dobičkov.

"Vse oči so na tem kaj bosta senat in predstavniški dom storila na davčni reformi," je dejal Nobuhiro Kuramoči iz družbe Mizuho Securities. "Razprava ni nobeno presenečenje. Vseeno pa je to za trge neprijeten trenutek," je dejal.

Zaradi negotove usode davčne reforme je bil prizadet tudi ameriški dolar. Evro je tako v primerjavi z dolarjem nekoliko izgubil na vrednosti in se ustalil pri nivoju 1,1647 dolarja za evro. Britanski funt je prišel pod pritisk in v primerjavi z dolarjem izgubil 0,5 odstotka vrednosti na nivo 1,312 dolarja za funt.

Kriptovaluta Bitcoin je v nedeljo upadla vse do nivoja 5555 dolarjev za eno enoto, kar je pomenilo tedenski padec vrednosti v višini 22 odstotkov, kar je največ od začetka julija, ko so se nekateri trgovci odločili za razprodajo, da bi kupili klon Bitcoin Cash.

Cene nafte so danes ostale trdne, saj jih je podprla zaskrbljenost glede politične nestabilnosti v Savdski Arabiji. Novice o eksploziji plinovoda v Bahrajnu, ki naj bi bil po besedah tamkajšnjih oblasti posledica sabotaže teroristov, še povečujejo zaskrbljenost zaradi naraščajočih napetosti med Savdsko Arabijo in njenimi sunitskimi zaveznicami in šiitskim Iranom.

Nafto znamke Brent je bilo moč kupiti po ceni 63,5 dolarja za sod, kar je bilo blizu dvoletnemu višku pri 64,65 dolarja zabeleženemu prejšnji teden. Na drugi strani je cena ameriške lahke nafte dosegla nivo 56,75 dolarja za sod.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce