Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Azijske delnice so nov trgovalni teden začele z rastjo

Azijske delnice so nov trgovalni teden začele z rastjo
June 11
07:09 2018

Azijske delnice so se izognile začetnim skromnim izgubam in so danes pred zgodovinskim vrhom ZDA in Severne Koreje pridobile na vrednosti, saj vlagatelji upajo, da bi lahko srečanje vodilo h koncu jedrske krize na korejskem polotoku. Delnice so med zgodnjim trgovanjem utrpele manjši padec, potem ko je ameriški predsednik Donald Trump sprožil nove strahove o svetovni trgovinski vojni, ko se med vikendom je izognil skupni izjavi skupine G7, kar je bil udarec prizadevanjem skupine za prikaz enotnosti.

Najširši delniški indeks azijsko-pacifiške regije izven Japonske je danes po začetnih izgubah pridobil 0,25 odstotka vrednosti. Indeks Hang Seng je zrasel za 0,3 odstotka, medtem ko je Shangahai Composite padel za enako vrednost.

Foxconn preiskuje pogoje za delo v tovarnah ki izdelujejo elektroniko za Amazon

Južnokorejski indeks Kospi je pridobil 0,5 odstotka, japonski Nikkei 225 pa ja zrasel za 0,7 odstotka.

"Dogodki na vrhu G7 so bili v okviru prejšnjih pričakovanj. Čeprav se države niso strinjale o trgovini, pa so se zdele enotne glede vprašanja Severne Koreje, zato je tu tudi pozitiven element vpliva G7 na borzno vzdušje," je dejal Masahiko Ičikava iz družbe, Sumitomo Mitsui Asset Management.

Po srečanju G7 je predsednik ZDA umaknil svojo podporo sporočilu in dvignil zaskrbljenost, ko je kanadskemu premierju Justinu Trudeaju očital prekomerne uvozne tarife na ameriške izdelke.

Donald Trump in severnokorejski diktator Kim Jong Un se bosta v torek sestala v Singapurju ter poizkušala postaviti temelje za konec jedrskih napetosti in starih sovražnosti. Nekateri analitiki so poleg tega izpostavili tudi možnost dviga mednarodnih sankcij proti Severni Koreji.

"Obstaja veliko ovir, ki jih bo treba premagati, če bo prišlo do dogovora med ZDA in Severno Korejo, nenazadnje tudi zaradi nezaupanja med obema stranema," je zapisal Gareth Leather iz družbe Capital Economics. "Kljub temu je izboljšanje vezi med ZDA in Severno Korejo omogočilo, da se zdi možnost dogovora, ki predvideva ukinitev gospodarskih sankcij za Severno Korejo manj oddaljena."

Ameriška centralna banka (FED) bo svoje dvodnevno srečanje začela 12. junija na njem pa vsi pričakujejo drugi letošnji dvig obrestnih mer. Poudarek bo predvsem na tem ali bo centralna banka namignila na to, da bodo letos obrestne mere dvignili štirikrat.

Evropska centralna banka bo imela svoj sestanek 14. junija, ko bi lahko sporočila, da namerava opustiti svoj masivni program nakupa obveznic. Evro, ki je prejšnji teden pridobil na vrednosti potem, ko je ECB signalizirala svoj izstop iz ohlapne denarne politike je nov teden začel z 0,25 odstotno rastjo in je v primerjavi z dolarjem dosegel nivo 1,1801.

Cene nafte so bile mešane, saj so bile ujete med rastočo rusko in ameriško proizvodnjo ter večjim svetovnim povpraševanjem.

Surova nafta znamke Brent je tako pridobila 0,1 odstotka vrednosti in dosegla ceno 76,55 dolarja na sod, medtem ko se je cena lahke ameriške nafte znižala za 0,15 odstotka na 65,66 dolarja za sod.

Vrednost Bitcoina se je približala najnižjim nivojem v zadnjih dveh mesecih potem ko so iz južnokorejske borze kriptovalut Coinrail sporočili, da so bili prek vikenda žrtev hekerskega napada, kar je povzročilo dvig zaskrbljenost glede varnostni majhnih in srednje velikih borz za izmenjavo virtualnih valut.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce