Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Azijske delnice odlično, dolar navzdol

Azijske delnice odlično, dolar navzdol
March 17
07:12 2017

Azijske delnice so v petek pridobivale na vrednosti in so na poti k najboljšemu tednu od julija lani, na drugi strani je dolar nadaljeval z izgubljanjem vrednosti, ki se je začelo potem ko je Ameriška centralna banka (FED) nakazala, da je pospeševanje zaostrovanja monetarne politike malo verjetno.

Indeks dolarja, ki sledi vrednosti valute v primerjavi z šestimi najpomembnejšimi vrstniki se je znižal za 0,1 odstotka, na 100,26 točke. V četrtek je indeks dosegel najnižjo vrednost v zadnjih petih tednih in je v tem tednu izgubil že skoraj 1 odstotek.

Tesla zbira nov kapital

Medtem ko je FED obrestne mere v sredo zvišala za 25 bazičnih točk, pa je obdržala svojo prvotno napoved o treh dvigih obrestnih mer na leto, s čimer so razočarali vlagatelje, ki so pričakovali dvig povišanj na štiri. Ameriške državne obveznice, ki so po odločitvi izgubile na donosu, so včeraj okrevale in z rastjo nadaljujejo tudi danes. Donos na 10 letne obveznice je tako danes dosegel 2,5402 odstotka.

Najširši azijski borzni indeks brez Japonske je danes pridobil 0,3 odstotka vrednosti in je na dobri poti, da v tem tednu pridobi 3,5 odstotka, kar je največja tedenska rast po lanskem juliju.

Na drugi strani je 0,3 odstotka vrednosti izgubil glavni japonski borzni indeks Nikkei 225, s čimer bo tedenska izguba dosegla 0,4 odstotka. Kitajske delnice so trgovale stabilno in bodo v tem tednu pridobile 1,6 odstotka vrednosti. Honkg Kongški indeks Hang Seng je izkoristil pozitiven trend v regiji in bo v tem tednu ustvaril dobiček v višini 3,4 odstotka, kar je največ po septembru lani.

Včerajšnje trgovanje na Wall Streetu je bilo umirjeno, potem ko je prišlo po odločitvi FED-a v sredo do velike rasti.

Evro, je danes v primerjavi z dolarjem (1,0773$) dosegel najvišji nivo v zadnjih petih tednih. V tem tednu naj bi tako enotna valuta v primerjavi z dolarjem pridobila skoraj 1 odstotek vrednosti.

Na surovinskih trgih se je cena nafte zaradi šibkejšega dolarja nekoliko povišala. Cena ameriške lahke nafte se je tako dvignila za 0,2 odstotka na 48,84 dolarja za sod, medtem ko se je cena mednarodno merodajne nafte znamke Brent povišala za 0,1 odstotka na 51,78 dolarja za sod.

Vrednost zlata se skoraj ni spremenila in je dosegla nivo 1226,76 dolarja za unčo, vseeno vrednost dragocene kovine v tem tednu zrasla za 1,8 odstotka, k čemur je najbolj pripomogla bolj zmerna denarna politika FED-a.

About Author

Miha Furlan

Miha Furlan

je diplomirani manager in dolgoletni sodelavec Finančnih Trgov, dober poznavalec finančnega sveta in avtomobilizma. Je tudi član Društva Finančnikov Slovenije.

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce