Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Azijske delnice po objavi mešanih podatkov skoraj brez sprememb, britanski funt najvišje v zadnjih devetih mesecih

Azijske delnice po objavi mešanih podatkov skoraj brez sprememb, britanski funt najvišje v zadnjih devetih mesecih
March 14
06:44 2019

Azijske delnice danes skoraj niso spremenile vrednosti, potem ko so se vlagatelji previdno odzvali na mešane podatke s Kitajske. Na drugi strani je britanski funt dosegel najvišje nivoje v zadnjih devetih mesecih potem ko se je po nočnem glasovanju v parlamentu zmanjšalo tveganje za Brexit brez dogovora.

Glavni japonski borzni indeks Nikkei je tako zrasel za 0,5 odstotka, medtem ko so Avstralske in Novo Zelandske delnice zabeležile 0,2 odstotno rast.

Kitajski indeksi so se znašli rdečem območju, potem ko so podatki pokazali, da se industrijska proizvodnja povečala najpočasneje v zadnjih 17 letih, čeprav so se istočasno prodaja na drobno in naložbe povečale za več od pričakovanj.

IMF: Grčija bo letos med najboljšimi v Evrskem območju

Glavni kitajski borzni indeks Shanghai Composite je tako upadel za 1,2 odstotka, medtem ko je indeks bluečipov CSI 300 padel za 0,4 odstotka.

Vlagatelji so danes budno opazovali podatke za namige o zdravju kitajskega gospodarstva, katerega rast se je lani upočasnila na 6,6 odstotka.

Kljub upočasnjeni rasti na Kitajskem so azijski trgi letos zabeležili impresivno rast, saj je glavni azijski borzni indeks družbe MSCI letos pridobil že približno 10 odstotkov vrednosti, kar je posledica opustitve načrtov ameriške centralne banke za povišanje obrestnih mer.

Wall Street je prek noči ostal v pozitivnem območju, potem ko so februarske cene proizvajalcev komaj kaj narasle, kar je najnovejše znamenje, da ostaja inflacija umirjena, kar utrjuje pričakovanja, da bo FED ohranila svoj "potrpežljiv" pristop ko gre za bodoče politike zaostrovanja.

Vseeno so analitiki skeptični glede tega koliko nadaljnje rasti delnic je še za pričakovati saj se svetovne gospodarska rast upočasnjuje , šibki dobički podjetij in napetosti med ZDA in Kitajsko pa močno obremenjujejo tvegano premoženje.

Večina dogajanja prek noči se je zgodila v britanskih funtih, potem ko je britanski parlament zavrnil možnost izstopa iz Evropske Unije brez dogovora, s čimer so utrdili pot k glasovanju, ki bi lahko Brexit odložilo vsaj do konca junija. Zavrnitev je okrepila vrednost funta, ki je v primerjavi z dolarjem dosegel nivo 1,228 dolarja, kar je največ po lanskem juniju.

Tudi evro je v primerjavi z dolarjem pridobil na vrednosti in dosegel nivo 1,1329 dolarja.

Indeks dolarja se je medtem po objavi podatkov o inflaciji, v primerjavi z košarico glavnih valut gibal blizu najnižjih nivojev v zadnjih sedmih dneh. Vseeno je v primerjavi z Jenom nekoliko zrasel in dosegel nivo 111,44 jena.

Cene nafte so se prek noči povišale, tako je bilo treba za sod nafte Brent odšteti 22 centov več (67,77$), medtem ko je stal sod lahke ameriške nafte 58,41 dolarja.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce