Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Azijske delnice še naprej pretresa trgovinska vojna

Azijske delnice še naprej pretresa trgovinska vojna
September 03
06:30 2018

Azijske delnice so v ponedeljek tretjič zapored izgubile na vrednosti, saj jih je prizadela zaskrbljenost zaradi nadaljnjega stopnjevanja trgovinske vojne med ZDA in Kitajsko, ter nestabilnosti valut hitro rastočih držav v razvoju. Najširši borzi indeks azijsko-pacifiške regije brez Japonske je danes izgubil 0,7 odstotka vrednosti, medtem ko je glavni japonski borzni indeks Nikkei 225 izgubil 0,5 odstotka, čeprav je bil lahko obseg trgovanja zaradi počitnic v ZDA umirjen.

"Skoraj gotovo je, da bo Donald Trump uvedel 25 odstotne uvozne dajatve na 200 milijard dolarjev uvoza iz Kitajske", je dejal Norihiro Fujito iz družbe Mitsubishi UFJ Morgan Stanley Securities. Trump je tako prejšnji teden dejal, da je pripravljen uveljaviti nove dajatve takoj, ko se zaključi obdobje razprave o načrtu, kar bi bilo resno stopnjevanje, glede na to, da so ZDA že uvedle dajatve na 50 milijard dolarjev uvoza iz Kitajske.

Argentina je zaradi gospodarske krize že zaprosila za posojila IMF

Delnice v Šanghaju, ki so prejšnji mesec zaradi zaskrbljenosti pred trgovinsko vojno izgubile 5,3 odstotka vrednosti, so danes izgubile 0,9 odstotka vrednosti in padle na nivo 2700 točk, kar je blizu najnižje vrednosti v zadnjih dveh letih in pol, ki je znašala 2653 točk.

"Trgi običajno gledajo naprej. Po uvedbi uvoznih dajatev na 200 milijard dolarjev kitajskega izvoza, bodo z zaskrbljenostjo ugibali kaj prihaja potem. Če ne bo prišlo do zmanjšanja zaskrbljenosti zaradi trgovinske vojne, ne moremo izključiti možnosti nadaljnjih padcev vrednosti delnic," je dejal Šenšen Van, iz družbe Tokai Tokyo Research.

Na drugi strani je šlo ameriškim delnicam, še zlasti tehnološkim precej bolje, to pa je predvsem posledica močnih gospodarskih podatkov in dobičkov podjetij.

Indeks Nasdaq je tako prejšnji mesec pridobil 5,7 odstotka vrednosti, pri čemer so Applove delnice pridobile skoraj 20 odstotkov, kar je največja mesečna rast po Aprilu leta 2009.

V tem tednu se v ZDA pričakuje objava pomembnih gospodarskih podatkov, kot je raziskava o proizvodnji v torek in poročilo o brezposelnosti v petek.

Trgovinske vojne so pomagali pri dvigu vrednosti švicarskega franka, ki je z nivojem 0,9654 franka za dolar dosegel štirimesečni višek, medtem ko je v primerjavi z evrom narasel že na najvišji nivo v letu dni.

Vlagatelji so ostali pazljivi pri vlaganjih na trgih v razvoju, potem ko je prišlo do ostrih razprodaj turške lire in argentinskega pesa, zaradi gospodarskih težav omenjenih dveh držav.

Cene nafte so se v ponedeljek znižale zaradi naraščajoče proizvodnje držav OPEC-a in ZDA, čeprav so nekaj podpore cenam ponudila pričakovanja o padcu iranskega izhoda potem ko bodo v novembru v veljavo vstopile ameriške sankcije proti tej državi.

Merodajna nafta znamke Brent je tako izgubila 0,4 odstotka vrednosti in jo je bilo moč kupiti po ceni 77,35 dolarja za sod. Na drugi strani se je cena lahke ameriške nafte znižala za 0,3 odstotka na 69,82 dolarja za sod, kar je nekoliko manj od najvišje vrednosti po 20 juliju pri 70,5 dolarja za sod.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce