Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Azijske delnice sledijo odboju na Wall Streetu, dolar navzdol

Azijske delnice sledijo odboju na Wall Streetu, dolar navzdol
June 05
06:18 2019

Azijski delniški trgi so v sredo zabeležili rast in sledili včerajšnjemu dogajanju na Wall Streetu, potem ko je Ameriška centralna banka (FED) v svojih komentarjih opozorila na povečanje možnosti za znižanje obrestnih mer, kar je izboljšalo razpoloženje med vlagatelji in znižalo vrednost dolarja.

Dvig vrednosti delnic je hkrati spodbudil rast donosov ameriških obveznic iz nedavnih najnižjih nivojev, saj so ameriške 10 letne obveznice v tem tednu dosegle najnižje donose v zadnjih 21 mesecih.

Najširši indeks azijsko-pacifiških delnic zunaj Japonske je danes pridobil 0,5 odstotka vrednosti, medtem ko je glavni japonski borzni indeks Nikkei zrasel za 1,9 odstotka.

Tudi kitajske delnice so pridobile na vrednosti, saj je najpomembnejši borzni indeks Shanghai Composite zrasel za 0,4 odstotka, indeks CSI 300 je pridobil 0,5 odstotka, medtem ko je Hongkonški indeks Hang Seng zrasel za 0,6 odstotka.

ZDA: Kitajci se pri trgovinskih pogajanjih igrajo “igro krivde”

Predsednik FED-a Jerome Powell je v torek opustil svoje standardno sklicevanje na "potrpežljivost" centralne banke v svojem pristopu k odločitvi glede obrestnih mer in je namesto tega dejal, da se bo banka odzvala "kot potrebno", na tveganje, ki ga predstavljajo globalna trgovinska vojna in drugi nedavni dogodki.

Vlagatelji so njegove komentarje razumeli, kot jasno spodbudo k olajševalni denarni politiki.

"Powell je dal trgom razlog ta rast, vseeno pa mislim, da gre za kratek odskok in ne trend preobrata. Rast je namreč posledica vključitve večine slabih novic, ki prihajajo v cene delnic," je dejal Jasuo Sakuma iz družbe Libra Investments.

Na Wall Streetu so vsi trije najpomembnejši borzni indeksi včeraj zabeležili najvišje dnevne rasti v zadnjih petih mesecih in trgovalni dan zaključili več kot 2 odstotka višje.

Vseeno je negotovost glede tega, kako in ali sploh bodo ZDA uredile svoje trgovinske spore s ključnimi partnerji, zlasti s Kitajsko, mnoge vlagatelje držala na robu.

Ameriški minister za finance Steven Mnuchin se bo ta teden na srečanju finančnih voditeljev G20 na Japonskem srečal s guvernerjem kitajske ljudske banke Yi Gangom, je v torek dejal tiskovni predstavnik FED-a.

Kitajski predsednik Ši Jinping je medtem povedal, da naj bi bilo gospodarstvo države stabilno, zdravo in dobro pripravljeno na soočanje z vsemi tveganji in izzivi.

Na tujih trgih so pomembne valute ostale na stanskem tiru. Ameriški dolar je tako v primerjavi z košarico najpomembnejših valut padel na nivo 96,995 točke, medtem ko je evro v primerjavi z dolarjem narasel na nivo 1,1263 dolarja.

Na surovinskih trgih so se cene nafte v sredo ponovno začele zniževati, kar je predvsem posledica presenetljivega povečanja zalog nafte v ZDA in pripomb vodje ruskega državnega proizvajalca nafte Rosneft, ki je pod vprašanj postavil smisel dogovora z državami OPEC-a za omejevanje dobave.

V azijskem trgovanju se je cena nafte znamke Brent znižala za 0,5 odstotka na 61,69 dolarja za sod, medtem ko se je cena lahke ameriške nafte znižala za 0,7 odstotka na 53,12 dolarja za sod.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce