Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Azijske delnice so trgovalni teden zaključile v rdečem

Azijske delnice so trgovalni teden zaključile v rdečem
November 10
07:47 2017

Azijske delnice so danes izgubile na vrednosti, potem ko so republikanci v senatu predstavili davčno reformo, ki se na več ključnih področjih razlikovala od različice predstavniškega doma, vključno z zakasnitvijo znižanja davkov na pravne osebe. Najširši azijski borzni indeks, brez japonske je tako izgubil 0,15 odstotka vrednosti.

Na drugi strani se je vrednost glavnega japonskega borznega indeksa Nikkei 225 znižala za 0,8 odstotka in tako padla iz včerajšnjega najvišjega nivoja v zadnjih 21 letih . Indeks je sicer v zadnjih dveh mesecih pridobil kar 16 odstotkov vrednosti. Kljub temu je indeks zabeležil pozitivno rast že deveti teden zapored.

Komisija želi 30 odstotno znižanje avtomobilskih emisij CO2 do leta 2030

Na Wall Streetu je indeks S&P 500 izgubil 0,38 odstotka vrednosti, medtem ko je tehnološki indeks Nasdaq upadel za 0,58 odstotka. Ameriški republikanski senatorji so včeraj dejali, da želijo znižati davke na dohodke pravnih oseb v letu 2019, kar je leto kasneje kot je predvideval načrt predstavniškega doma, kar bo otežilo prizadevanja za sprejem največjih sprememb davčne zakonodaje od osemdesetih let prejšnjega stoletja.

Parlament naj bi sicer naslednji teden glasoval o predlogu zakona. Na drugi strani je časovni razpored senata manj jasen, saj mora biti uradni predlog zakona še oblikovan, hkrati pa imajo republikanci tu manjšo večino, kar zožuje pot za odobritev katerekoli zakonodaje, še posebej pa za mnoge spornega davčnega paketa.

Medtem je Evropska komisija objavila napoved, da bo gospodarstvo evrskega območja letos raslo najhitreje v zadnjem desetletju. Tako je vrednost evra proti dolarju iz najnižjega nivoja v zadnjih treh mesecih in pol zrasla na 1,1644 dolarja za evro.

Cene nafte so danes ostale stabilne in so na dobri poti k petemu zaporednemu tednu rasti, kar je posledica upanja, da bodo glavni izvozniki znižali svojo ponudbo na trgu, svoje pa je dodala tudi zaskrbljenost glede razvoja političnih dogodkov v Saudovi Arabiji. Predstavnik Saudskega ministrstva za energijo je dejal, da kraljevina načrtuje, da bo v decembru zmanjšala izvoz surove nafte za 120,000 sodov na dan.

Z svetovno merodajno nafto znamke Brent se je danes trgovalo pri ceni okrog 64 dolarjev na sod, medtem ko je bilo treba za sod ameriške lahke nafte odšteti malenkost več kot 57 dolarjev. Zaskrbljenost glede stabilnosti Saudske Arabije, ki se na trgih vse bolj zaostruje, je bila sprožena potem, ko je bilo nedavno aretiranih 11 princev in več deset drugih vplivnih članov vladajoče elite v državi.

Hkrati naj bi bil v hišnem priporu pridržan tudi bivši libanonski premier Saad al-Hariri, kar pa so Saudski predstavniki že zanikali. Saudska Arabija je sicer Bejrut v začetku tega tedna obtožila, da je proti njim razglasil vojno napoved, pri čemer so jih obtožili, da jih napadajo prek šiitske milice Hezbolah, ki jo finančno podpira Iran.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce