Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Azijske delnice v rdečem, cene nafte navzgor zaradi napada na tankerja

Azijske delnice v rdečem, cene nafte navzgor zaradi napada na tankerja
June 14
06:21 2019

Azijske delnice so v petek pred objavo ključnih kitajskih gospodarskih podatkov, ki bi lahko prinesli nekaj namigov o tem kako močno je trgovinska vojna z ZDA prizadela gospodarstvo, izgubile na vrednosti. Medtem so cene nafte doživele podporo, saj sta bila včeraj v Omanskem zalivu napadena dva tankerja.

Evropske delnice naj bi trgovalni dan začele z malenkostno rastjo potem ko so bile prek noči delnice na Wall Streetu dobičkonosne.Vseevropske terminske pogodbe Euro Stoxx 50 so tako danes pridobile 0,09 odstotka vrednost, medtem ko so terminske pogodbe za indeks Dax zrasle za 0,1 odstotka, britanski FTSE pa je pridobil 0,18 odstotka.

Kitajska bo danes izdala svoje majske podatke o industrijski proizvodnji, skupaj z podatki o obsegu maloprodaje in investicijami. Analitiki pričakujejo da bodo podatki v primerjavi z aprilskimi malenkost boljši. Po napovedih ekonomistov naj bi se tako industrijska proizvodnja na Kitajskem iz 5,4 odstotka v aprilu povišala na 5,5 odstotka, medtem ko naj bi se prodaja na drobno iz 7,2 odstotkov povišala na 8,1 odstotka.

Azijske delnice danes nižje, čakanje na podatke o ameriški inflaciji

A tudi, če bodo podatki boljši od napovedi, pričakovanja o večjih spodbudah na Kitajskem rastejo, saj kitajsko-ameriški trgovinski spor grozi, da bo prerasel v popolno trgovinsko vojno, ki bi lahko svetovno gospodarstvo potisnila v recesijo.

Največji indeks azijsko-pacifiških delnic zunaj Japonske je danes izgubil 0,3 odstotka vrednosti. V tem tednu je omenjeni indeks dosegel rast v višini 0,9 odstotka, saj so globalni delniški trgi pridobili na vrednosti zaradi različnih dejavnikov, vključno s pričakovanji za znižanje obrestnih mer iz strani Ameriške centralne banke in olajšanja po dosegi dogovora o omejevanju migracij med ZDA in Mehiko.

Kljub pričakovanjem, da bo Peking kmalu objavil dodatne spodbujevalne ukrepe, je nervoza pred objavo podatkov in zaskrbljenost zaradi trgovinske vojne glavni kitajski borzni indeks Shanghai Composite potisnila navzdol za 0,3 odstotka. Na drugi strani je japonski Nikkei pridobil 0,3 odstotka vrednosti, avstralske delnice pa so zrasle za 0,15 odstotka.

"Tvegana sredstva trenutno ne najdejo smeri, saj se konkurenčni dejavniki borijo za določitev tona globalnega razpoloženja glede tveganj," je zapisal strateg pri družbi ANZ. "Na eni strani možnost znižanja obrestnih mer iz strani FED-a zmanjšuje strah pred svetovno upočasnitvijo, na drugi strani pa trgovinska vprašanja še naprej predstavljajo tveganje za recesijo."

Ameriške delnice so v četrtek pridobile na vrednosti, za kar so poskrbele delnice energetskega sektorja, saj se je cena nafte včeraj močno povišala.

Delnice na Wall Streetu so v juniju dobile močan zagon zaradi upanja, da bo FED kmalu začela z politiko monetarnega lajšanja, s čimer želijo nasprotovati pritisku na ameriško gospodarstvo zaradi stopnjevanja trgovinske vojne. Indeks S&P 500 je tako v juniju pridobil že 5 odstotkov vrednosti.

Srečanje FED, ki bo potekalo 18. in 19. junija bo vlagateljem dalo priložnost, da ugotovijo ali je naravnanost denarne politike banke v skladu z pričakovanji trgov, ki pričakujejo kratkoročno znižanje obrestnih mer.

Na surovinskih trgih so se terminske pogodbe za nafto znamke Brent podražile za 0,6 odstotka na 61,69 dolarja za sod, potem ko so cene nafte včeraj zrasle za 2,3 odstotka. Cene nafte Brent so včeraj močno narasle zaradi napada na dva tankerja v Omanskem zalivu.

ZDA so za napad okrivile Iran. Vseeno so ameriški in evropski varnostni organi, ter regionalni analitiki pustili odprto možnost, da je so za dejavne odgovorni iranski pooblaščenci ali nekdo drug.

Indeks dolarja v primerjavi z drugimi globalnimi valutami se skoraj ni spremenil in dosega 97,074 točke. Evro je v primerjavi z dolarjem ohranil nivo in dosega raven 1,1273 dolarja, medtem ko je jen v primerjavi z dolarjem dosegel nivo 108,345 jena.

Vrednost zlata se je pomaknila proti najvišjim nivojem v zadnjih 14 mesecih pri 1348 dolarjih za unčo doseženih prejšnji teden, saj trgovinske in politične težave, skupaj z pričakovanji nižanja ameriških obrestnih mer, višajo vrednost plemenite kovine.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce