Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News
  • Delniški trgi še naprej rušijo rekorde Svetovni delniški trgi so v sredo dosegli nove rekordne nivoje, saj se je donosnost ameriških obveznic umirila, potem ko so podatki pokazali, da inflacija v ZDA ni nenormalno narasla. Večina...
  • Kitajska nadaljuje z napadom na tehnološka podjetja Kitajske komunistične oblasti so skupino Ant prisilile v obsežno prestrukturiranje, kar bo pomenilo, da bo morala finančno tehnološka družba delovati bolj kot banka. Splavitev delnic skupine Ant v višini 37...
  • Alibaba bo morala plačati visoko globo Največji spletni trgovec na svetu - kitajska Alibaba - je prejela rekordno visoko globo v višini 2,75 milijarde dolarjev. Kitajski regulativni organi so namreč sporočili, da naj bi internetni velikan...
  • Strahovi pred inflacijo upadli, delnice rekordno Globalne delnice so danes pridobile na vrednosti in se gibale blizu rekordnih nivojev, saj so se zmanjšali strahovi pred naraščanjem inflacije v ZDA. To je hkrati znižalo donose obveznic in...
  • Peking je po novem mesto z največ milijarderji na svetu Peking ima po najnovejšem seznamu najbogatejših ljudi na svetu družbe Forbes, zdaj več milijarderjev, kot katerokoli drugo mesto na svetu. V kitajski prestolnici so lani pridelali dodatnih 33 dolarskih milijarderjev,...

Azijske delnice v rdečem, dolar najmočnejši v zadnjih sedmih mesecih

Azijske delnice v rdečem, dolar najmočnejši v zadnjih sedmih mesecih
October 17
08:18 2016

Delnice na trgih v Aziji so nov trgovalni teden začele z padcem vrednosti, medtem ko se je vrednost ameriškega dolarja po komentarjih predsednice ameriške centralne banke Janet Yellen, ki so signalizirali potrebo po agresivnih ukrepih za obnovo rasti donosov ameriških dolgoročnih obveznic, gibala v bližini sedem mesečnih viškov. Tudi delnice na Evropskih trgih naj bi dan začele z manjšimi padci vrednosti.

Medtem je najširši azijski indeks, ki ne vključuje japonskih delnic izgubil 0,5 odstotka vrednosti, medtem ko se je vrednost glavnega HongKongškega indeksa Hang Seng znižala na najnižjo raven v zadnjem mesecu in pol. Japonski indeks Nikkei 225 je izgubil 0,3 odstotka vrednosti, k čemur je najbolj pripomogla nižja vrednost jena.

Odstopil je izvršni direktor banke Wells Fargo

V petek so ameriški delniški trgi predali zgodnje dobičke in dan zaključili na ničli, za kar imajo največ zaslug komentarji predsednice ameriške centralne banke Janet Yellen, ki je dejala, da bi lahko banka zagnala gospodarstvo "visokega pritiska", s čimer bi kompenzirali škodo, ki jo je globalna finančna kriza pustila na gospodarski proizvodnji.

Špekulacije, da bi se lahko odločila za podaljšanje trajanja politika lajšanja, tudi v primeru, da bo inflacija presegla 2 odstotni cilj banke, je vrednost donosov na 30 letne državne obveznice prignala na 2,565 odstotka, kar je najvišja vrednost v zadnjih štirih mesecih.

"Trgi se odzivajo na možnost, da bi se lahko FED pridružila Japonski centralni banki pri vodenju politike, ki bi zaostrila krivuljo donosnosti," je dejal Ric Spooner, glavni analitik pri družbi CNC Markets. Medtem se zdi, da inflacija v ZDA narašča. Indeks cen ameriških proizvajalcev za končno povpraševanje se je tako v zadnjem mesecu povečal za 0,3 odstotka.

Vlagatelji sicer ta teden pričakujejo niz globalnih ekonomskih podatkov, vključno z današnjo objavo podatkov o ameriški industrijski proizvodnji, ameriškimi in britanskimi cenami življenjskih potrebščin v torek, ter kitajskim bruto družbenem proizvodu v tretjem četrtletju, ki bo objavljen v sredo. V četrtek bo imela svoje srečanje Evropska centralna banka, medtem ko bodo v petek znani oktobrski podatki, o zaupanju potrošnikov v Evrskem območju.

Kitajski borzni indeks CSI 300 je danes izgubil 0,6 odstotka vrednosti, medtem ko je indeks Hang Seng padel za 0,9 odstotka. Kitajsko gospodarstvo naj bi po ocenah analitikov v tretjem četrtletju na letni ravni doseglo gospodarsko rast v višini 6,7 odstotka, kar je enaka rast kot v četrtletju pred tem, saj je povečana poraba iz strani vlade, pomagala nadomestiti trmasto šibak izvoz.

Vseeno so analitiki vse bolj zaskrbljeni, da postaja kitajska gospodarska rast vse bolj odvisna od javne porabe, kar povečuje raven zadolženosti, hkrati pa kaže stanovanjski trg znamenja pregrevanja. V petek je kitajska poročala o septembrski inflaciji, ki je bila višja od pričakovanj, tako za potrošnike kot proizvajalce, hkrati pa so se cene pri proizvajalcih povišale prvič po januarju leta 2012.

Cene nafte, ki so so zadnje štiri tedne rasle so pomagale pognati inflacijo po vsem svetu. Cena ameriške lahke nafte se je danes znižala za 0,5 odstotka na 50,1 dolarja za sodček, medtem ko se je cena nafte znamke Brent znižala za 0,3 odstotka na 51,81 dolarja za sod.

About Author

Miha Furlan

Miha Furlan

je diplomirani manager in dolgoletni sodelavec Finančnih Trgov, dober poznavalec finančnega sveta in avtomobilizma. Je tudi član Društva Finančnikov Slovenije.

Related Articles