Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Azijske delnice v rdečem po slabih podatkih o Kitajskem gospodarstvu

Azijske delnice v rdečem po slabih podatkih o Kitajskem gospodarstvu
November 14
07:22 2019

Azijske delnice so danes izgubljale na vrednosti, potem ko sta Kitajska in Japonska objavili slabe gospodarske podatke, ki so pokazali, da je trgovinska vojna med Pekingom in Washingtonom škodila gospodarski rasti v nekaterih od največjih svetovnih gospodarstev.

Najširši indeks azijsko-pacifiških delnic izven Japonske je danes izgubil 0,3 odstotka vrednosti. Japonski indeks Nikkei pa je izgubil 0,8 odstotka vrednosti.

Medtem je glavni indeks avstralskih delnic ASX 200 dan zaključil 0,5 odstotka višje, medtem ko so kitajske borze v pričakovanju, da bodo slabi podatki povečali možnost spodbujevalnih ukrepov ohranili včerajšnje nivoje.

Terminske pogodbe za evropske delniške indeks kažejo na raven začetek trgovanja. Na drugi strani so ameriške terminske pogodbe za indeks S&P 500 po dosegi nove rekordne vrednosti, danes upadle za 0,1 odstotka.

FT Quant brez vstopnih stroškov do konca meseca novembra

Kitajska rast industrijske proizvodnje se je oktobra močno upočasnila in je na letni ravni znašala 4,7 odstotka, kar je precej pod napovedano 5,4 odstotno rastjo. Hkrati je bila rekordno nizka rast naložb, pričakovanj, pa ni dosegla niti potrošnja iz maloprodaje.

"Šibkost naložb in proizvodnje nakazuje, da se zaupanje znižuje," je dejal glavni ekonomist iz družbe AMP Capital v Sydneyju, Shane Oliver. "To povečuje pritisk na kitajske oblasti, da z Donaldom Trumpom sklenejo dogovor o trgovini."

Šibke številke prihajajo tudi v času, ko se zaupanje trgov v sprejem dogovora zmanjšuje, saj večina ekonomistov ne pričakuje, da bosta Washington in Peking v prihajajočem letu dosegla trajno trgovinsko premirje.

Trump tako v svojem torkovem govoru ni ponudil nobene novosti o napredku trgovinskih pogajanj s Kitajsko. Časnik The Wall Street Jouran pa je včeraj poročal, da se pogovori najbolj zatikajo pri nakupih kmetijskih izdelkov.

Medtem se stanje drugih velikih gospodarstev po svetu slabša. Danes objavljeni podatki bodo tako pokazali ali bo Nemčija, kot napovedano vstopila v tehnično recesijo. Hkrati je Japonska gospodarska rast v tretjem četrtletju dosegla najpočasnejši tempo širitve v zadnjem letu, saj je šibko povpraševanje škodilo izvozu.

"Če opazujete regijo, je nekaj gospodarstev skoraj padlo v recesijo - en primer je Koreja, drugi primer je Singapur, medtem ko je Hong Kong v tem trenutku že v recesiji," je dejal Sean Darby iz družbe Jefferies v Hong Kongu. "Stvari torej niso dobre. To ni cikel, ki ne bi za seboj puščal brazgotin," je še dejal.

Skrbi pred naraščajočim nasiljem policije v Hong Kongu, kjer se krepijo protivladni protesti, so poslabšali tudi razpoloženje med vlagatelji. Protesti so tako v četrtek paralizirali dele Hong Konga, zaradi česar je bilo zaprtih več glavnih avtocest in drugih transportnih poti. Indeks Hang Seng je danes upadel za 0,8 odstotka in dosegel novo najnižjo vrednost v zadnjem mesecu.

Na valutnem trgu je varnim oazam, kot sta japonski jen in švicarski frank uspelo ohraniti dobičke. Jen je tako v primerjavi z dolarjem dosegal nivo 108,7 jena za dolar, medtem ko je ebilo treba za en dolar odšteti 0,99 švicarskega franka.

Medtem se je vrednost nafte znamke Brent zvišala za 0,6 odstotka na 62,76 dolarja za sod, ameriška lahka nafta pa je pridobila 0,63 odstotka vrednosti in jo je bilo moč kupiti po ceni 57,48 dolarja za sod.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce