Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Azijske delnice z odbojem navzgor, ameriške tehnološke delnice v rdečem

Azijske delnice z odbojem navzgor, ameriške tehnološke delnice v rdečem
February 23
07:14 2021

Azijske delnice so se v torek odbile od najnižjih nivojev v zadnjih dveh tednih, saj so naraščajoče cene surovin okrepile tržna pričakovanja o izboljšanju obetov za rast. Medtem so rastoči donosi ameriških državnih obveznic in možnost naraščanja inflacije prizadele ameriške tehnološke delnice.

Najširši indeks azijsko-pacifiških delnic izven Japonske je pridobil 0,2 odstotka vrednosti, potem ko je včeraj dosegel najnižje nivoje zadnjih dveh tednih. Kljub temu indeks v letošnjem letu še vedno dosega dobrih 9 odstotno rast.

Avstralski indeks ASX 200 in singapurski indeks Straits Times sta oba pridobila 0,6 odstotka vrednosti, medtem ko so delnice v Hong Kongu zrasle za 1,1 odstotka. Na drugi strani je korejski indeks Kospi upadel za 0,3 odstotka, delnice v Tajvanu pa so izgubile 0,05 odstotka vrednosti.

Slabi ameriški gospodarski podatki so globalne trge sklatili iz rekordnih nivojev

Japonski delniški trgi so bili medtem zaradi počitnic zaprti.

»Okolje z višjimi obrestnimi merami vlagatelje sili v razmišljanje o oportunitetnih stroških naložb. Delnice, z znatnim zadolževanjem ali tiste, ki vlagateljem ne prinašajo dohodka, so lahko še posebej ranljive, «je povedal Michael McCarthy, glavni tržni strateg pri borzni hiši CMC Markets v Sydneyju.

Na Wall Streetu so delnice tehnoloških družb, kot so Apple, Microsoft in Tesla precej izgubile na vrednosti, zaradi česar se je vrednost tehnološkega indeksa Nasdaq včeraj znižala za 2,5 odstotka.

Cene surovin so se medtem danes spet povečale. Cena nafte se je okrepila zaradi zmanjšanja ponudbe ameriške nafte, ob težavah z mrzlim vremenom in bližajočega se sestanka članic OPEC-a, kjer po napovedih pričakujejo ohranitev trenutnega obsega proizvodnje.

Cena nafte znamke Brent se je povečala za 2,2 odstotka na 66,7 dolarja za sod, kar je bilo največ v zadnjem letu. Cena zlata se je okrepila na 1815,3 dolarja za unčo, kar je bilo največ v zadnjem tednu, saj so skrbi pred inflacijo povečale privlačnost plemenitih kovin.

Na valutnih trgih je indeks dolarja ostajal pri vrednosti okrog 90 točk, medtem ko je evro proti dolarju narasle na nivo 1,2165 dolarja. Japonski jen je proti dolarju ohranil svojo raven in dosega ceno 105,01 jena za dolar.

Trgi bodo svojo pozornost zdaj usmerili proti Ameriški centralni banki, medtem ko bo njen predsednik Jerome Powell danes predstavil polletno poročilo. Powell naj ni verjetno ponovil zavezanost banke k ohranjanju denarno prilagodljive politike, dokler inflacije ne bo dosegla željene ravni.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles