Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Azijske delnice zabeležile rast, virus še naprej razsaja

Azijske delnice zabeležile rast, virus še naprej razsaja
February 05
07:44 2020

Azijske delnice so se v sredo stabilizirale, potem ko so kitajske delnice pridobile na vrednosti v upanju, da bodo dodatne spodbude ublažile gospodarski udarec ob izbruhu korona virusa. Vseeno ostaja tveganje veliko, saj se bolezen še naprej širi, število smrtnih žrtev pa je približalo številki 500.

Najširši borzni indeks azijsko-pacifiških delnic izven Japonske je sicer danes pridobil 0,6 odstotka vrednosti.

Delnice na Kitajskem so pridobile 1,66 odstotka vrednosti, medtem ko so delnice na borzi v Hong Kongu porasle za 0,52 odstotka.

Cena nafte je odskočila za približno 1 odstotek v upanju na večje zmanjšanje proizvodnje iz strani držav članic OPEC-a in njihovih zaveznic. Vseeno pa ostaja zaupanje na trgu šibko, saj so vlagatelji zaskrbljeni glede dolgoročnega zmanjšanja povpraševanja po energiji in drugih surovinah.

Kitajski delniški trgi so ob ponovnem začetku trgovanja doživeli hude padce

Kitajska valuta juan v primerjavi z dolarjem ni doživela večje spremembe vrednosti, kar kaže na previdno razpoloženje, med vlagatelji, ki pozorno spremljajo vpliv izbruha korona virusa.

Terminske pogodbe za indeks Euro Stoxx 50 so danes izgubile 0,19 odstotka vrednosti, medtem ko so terminske pogodbe za nemški delniški indeks Dax izgubile zgolj 0,04 odstotka vrednosti. Terminske pogodbe za britanski indeks FTSE so upadle za 0,29 odstotka, kar je znamenje, da bodo evropski delniški trgi ob začetku poslovanja doživeli previdno trgovanje.

Medtem so Kitajska in druge države uvedle omejitev potovanj, s čimer želijo zajeziti širjenje novega virusa, ki se je v kitajskem mestu Wuhan prvič pojavil ob koncu lanskega leta, s čimer so zavrli proizvodnjo in turizem v drugem največjem gospodarstvu sveta.

Veliko vlagateljev je mnenja, da bo vsaka upočasnitev rasti začasne narave, hkrati pa ostajajo glede perspektive za rast optimistični zaradi kitajskih političnih korakov. Vseeno zaenkrat javnemu zdravstvu ni uspelo najti načina za zaustavitev širjenja virusa, tako znotraj, kot zunaj Kitajske.

"V Aziji bomo imeli močan trgovalni dan, vseeno pa bo treba še počakati ali gre za obrat v trendu upadanja," je dejal Michael McCarthy iz družbe CMC Markets v Sydneyju. "Naftni vlagatelji ostajajo pesimistični glede motenj v povpraševanju, vseeno pa vlagatelji v lastniške vrednostne papirje zmanjšujejo vpliv virusa na borzno dogajanje."

Avstralske delnice so medtem pridobile 0,45 odstotka vrednosti, kar je predvsem posledica rasti v rudarskem sektorju. Glavni japonski borzni indeks Nikkei 225 je danes pridobil 1,42 odstotka vrednosti, kar je predvsem posledica delnic proizvajalcev industrijske opreme.

Terminske pogodbe za ameriške delniške indekse so med azijskim trgovanjem izgubile 0,12 odstotka vrednosti. Včeraj je sicer glavni ameriški borzni indeks S&P 500 poskočil za 1,5 odstotka, medtem ko je tehnološki indeks Nasdaq dosegel nov rekordni nivo.

Ljudska banka Kitajske se naj bi po mnenju analitikov 20. februarja odločila za znižanje ključne obrestne mere za posojila in znižala obvezne rezerve denarja, ki jih morajo banke hraniti. Banka je sicer ta teden v finančni sistem že včrpala na stotine milijard dolarjev denarja, s čimer želijo preprečiti dvig obrestnih mer in povrniti zaupanje v državo. Ti ukrepi so v torek pomagali stabilizirati kitajske delniške trge, ki so v ponedeljek izgubili kar 700 milijard dolarjev v tržni kapitalizaciji.

Medtem je virus zahteval že skoraj 500 smrtnih žrtev. japonski minister za zdravstvo pa je danes sporočil, da so na križarki v pristanišču Jokohama odkrili 10 oseb, ki so bile pozitivne na nov virus.

Ameriška surova nafta je medtem pridobila 1,09 odstotka vrednosti in dosegla ceno 50,15 dolarja za sod, medtem ko se je cena nafte znamke brent povzpela za 1,15 odstotka na 54,58 dolarja za sod.

Na valutnih trgih je kitajski juan proti dolarju ohranil nivo pri 7,0036 juanov za dolar. Na drugi strani se je japonski jen z nivojem 109,48 jena za dolar gibal blizu najnižjih ravni v zadnjem tednu.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce