Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Azijski borzni indeksi so se umaknili iz rekordnih nivojev

Azijski borzni indeksi so se umaknili iz rekordnih nivojev
April 11
07:31 2019

Azijske delnice so se danes umaknile iz najvišjih nivojev v zadnjih osmih mesecev, potem ko sta evropska in ameriška centralni banki okrepili zaskrbljenost vlagateljev glede globalnih gospodarskih obetov in trgovinskega protekcionizma.

Sveža zaostritev trgovinskih napetosti je posledica napovedi ameriškega predsednika Donalda Trumpa, da bi lahko uvedel nove uvozne dajatve za blago iz EU, kljub temu, da kitajsko-ameriški trgovinski spor še naprej ostaja nerešen.

Najširši borzni indeks azijskih delnic brez Japonske je tako danes po štirih dneh rasti izgubil 0,3 odstotka vrednosti. Kitajske delnice so izgubile 1 odstotek vrednosti, medtem ko je glavni borzni indeks v Hong Kongu upadel za 0,6 odstotka.

ZDA so predstavile uvozne dajatve na evropske izdelke v vrednosti 11 milijard dolarjev

Na vrednosti so izgubile tudi avstralske delnice, saj je svoje opravila politična negotovost, potem ko je avstralski premier za 18. maj razpisal predčasne volitve. Japonski indeks Nikkei je padel za 0,3 odstotka medtem ko se je vrednost jena okrepila.

"Gre še za en mešan dan na trgu za vlagatelje, ki še vedno iščejo pot za naprej, medtem ko se z večino izdelkov trgu na znanih ravneh," je dejal Nick Twidale iz družbe Rakuten Securities Australia.

V sredo je Evropska centralna banka ohranila svojo ohlapno politiko in opozorila, da ostajajo grožnje svetovni gospodarski rasti še naprej prisotne. Banka je sicer že zamaknila svoje prvo načrtovano povišanje obrestnih mer po svetovni finančni krizi predsednik banke Mario Draghi pa je povečal možnost večje podpore gospodarstvu evrskega območja, ki se je sooča s težavami, če se bo upočasnjevanje rasti nadaljevalo.

"Veliki umik"

Ločeno so podatki pokazali, da so se ameriške potrošniške cene v marcu zvišale za največ v zadnjih 14 mesecih , vseeno pa ostaja osnovna inflacija na nizki ravni glede na upočasnitev svetovne gospodarske rasti.

Zapisnik zasedanja vodstva Ameriške centralne banke iz 19.-20. marca je pokazal, da so se predstavniki banke strinjali, bodo potrpežljivo pri spremembah obrestnih mer, medtem ko bodo natančno opazovali, kako bo ameriško gospodarstvo v naslednjih letih prestalo upočasnitev svetovnega gospodarstva.

V odgovor na to so se znižali donosi na ameriške obveznice, kar je okrepilo pričakovanja, da banka obrestne mere letos ohranjala stabilne in se šele ob koncu leta odločila za morebitno zvišanje.

Ta pričakovanja so pomagala dvigniti vrednost evropskih in ameriških delnic. Na Wall Streertu je indeks S&P 500 tako pridobil 0,35 odstotka vrednosti, medtem ko je tehnološki indeks Nasdaq zrasel za 0,7 odstotka.

Na valutnih trgih je britanski funt v primerjavi z dolarjem nekoliko pridobil in dosegel nivo 1,3099 dolarja, potem ko so se evropski voditelji strinjali z podaljšanjem roka do katerega mora Velika Britanija zapustiti EU, do konca oktobra, s čimer so preprečili morebiten izhod iz bloka brez pogodbe o razvezi.

Indeks dolarja je padel še četrti dan zapored in dosegel nivo 96,931 točke. Evro je v primerjavi z dolarjem pri razmerju 1,1277 dolarja ohranil skoraj enak nivo, medtem ko je jen po treh dneh zaustavil rast in ohranil nivo 111,04 jena za dolar.

Na trgu surovin se je cena nafte znamke Brent znižala za 16 centov na 71,57 dolarja za sod, medtem ko je bilo treba za sod lahke ameriške nafte odšteti 64,34 dolarja. Cene zlata so se pri 1307,03 dolarja za unčo, gibale blizu najvišjih nivojev v zadnjih dveh tednih.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce