Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Azijski delniški trgi so nov teden začeli z padci vrednosti

Azijski delniški trgi so nov teden začeli z padci vrednosti
January 14
07:37 2019

Azijske delnice in ameriške delniške terminske pogodbe so danes izgubile na vrednosti potem, ko so šokantni podatki o kitajskem izvozu pokazali na poglabljanje razpok v drugem največjem gospodarstvu na svetu in povzročil strah pred ostrejšo upočasnitvijo svetovne gospodarske rasti in dobičkov podjetij.

Ameriške delniške terminske pogodbe za indeks S&p 500 so danes izgubile 0,8 odstotka vrednosti, napoveduje pa se tudi slab začetek dneva za evropske delniške trge.

Zadnji podatki iz Kitajske so tako pokazali, da se je uvoz v decembru na medletni ravni zmanjšal za 7,6 odstotka, medtem ko so analitiki napovedovali 5 odstotno rasti, hkrati se je izvoz nepričakovano zmanjšal za 4,4 odstotka, medtem ko so strokovnjaki pričakovali 3 odstotno rast.

Razočarajoče številke so okrepile strah, da so ameriške uvozne dajatve začele močno vplivati na ohlajajoče se kitajsko gospodarstvo.

Zmanjšanje povpraševanja na Kitajskem se že čuti po vsem svetu, z padanjem prodaje blaga od iPhonov do avtomobilov, kar je privedlo do opozoril glede dobička iz strani družb, kot so Apple in Jaguar Land Rover.

Optimizem glede trgovinskih pogovorov med ZDA in Kitajsko je krepko zvišal vrednost azijskih delniških trgov

"Verjamemo, da se bo rast trgovinske izmenjave v naslednjem letu občutno upočasnila zaradi velike negotovosti in visoke osnove," so v zapisku sporočili analitike banke Citigroup, pri čemer so napovedali, da se bo kitajski uvoz v letošnjem letu znižal za 5,1 odstotka, medtem ko naj bi uvoz padel za 6,8 odstotka.

Ta zaskrbljenost je znižala vrednost najširšega indeksa delnic azijsko-pacifiške regije izven Japonske. Indeks je tako upadel za 1 odstotek in zabeležil največji dnevni padec vrednosti od 2. januarja, najbolj pa so bile prizadete kitajske delnice.

Le te so bile v rdečem območju, tako je indeks bluečipov CSI 300 padel za 0,7 odstotka, hongkonški indeks Hang Seng pa je padel za velikih 1,5 odstotka, na drugi strani so avstralske delnice večino ohranile petkove vrednosti.

Nekateri analitiki pričakujejo, da bodo danes objavljeni podatki kitajskim oblastem dali spodbudo za rešitev trgovinskega spora z Washingtonom.

"Lahko bi trdili, da so slabše številke večja spodbuda za reševanje spora," je dejal strateg pri družbi National Australia Bank, Ray Attrill.

Največji gospodarstvi sveta sta sicer že nekaj mesecih v pogovorih namenjenih reševanju trgovinske vojne, ki pa do sedaj niso prinesla še nobenega bistvenega napredka. Analitiki so dejali, da se so kljub naraščajoči verjetnosti, da bosta strani dosegli dogovor zdi, da so učinki dajatev že prešli v svetovno gospodarstvo.

V luči trgovinskega spora so se tako kitajski oblikovalci politik že zavezali, da bodo letos okrepili podporo gospodarstvu, potem ko so v letu 2018 sprejeli vrsto ukerpov vključno z pospešenim izvajanjem infrastrukturnih projektov in zmanjšanjem obveznih denarnih rezerv bank in davkov.

Temni oblaki

Medtem se bodo trgi ta teden osredotočili na poročila o zaslužkih ameriških bank, ki bo ta in prihodnji teden objavile svoje rezultate. Pričakovanja trgov so težka, saj naj bi se dobički ameriških družb po napovedih povišali za 6,4 odstotka, kar je manj od oktobra ocenjenih 10,2 odstotka in precej manj od več kot 20 odstotne rasti v letu 2018, ki je bila posledica znižanj davkov.

Pozornost vlagateljev je bila usmerjena tudi na delno zaprtje delovanja ameriške vlade, ki zdaj traja že 24 dni. Vsi ti dejavniki so prejšnji teden poskrbeli, da so ameriški delniški indeksi v petek večinoma mirovali, saj os vlagatelji ponastavili svoje pozicije pred ključnimi dogodki za tveganja.

Na surovinskih trgih so cene nafte nadaljevale z padci iz petka, saj so vlagatelji zaskrbljeni glede upočasnitve svetovnega gospodarstva. Nafto znamke Brent je bilo tako mogoče kupiti po ceni 59,8 dolarja za sod, medtem ko je bilo treba za sod ameriške lahke nafte odšteti 51,01 dolarja.

Zlato je pridobilo malenkost vrednosti in se z ceno 1298,42 dolarja za unčo približalo najvišjim nivojem v zadnjih sedmih mesecih.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce