Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Azijski trgi so danes poslovali pozitivno

Azijski trgi so danes poslovali pozitivno
December 29
07:56 2020

Azijske delnice so danes pridobile na vrednosti, pri čemer je glavni japonski borzni indeks Nikkei dosegel najvišjo vrednost v zadnjih 30 letih. Dogajanje je posledica spodbudnega trgovinskega dogovora o brexitu in upanja, da bo prišlo do razširjenja dolgo pričakovanega ameriškega paketa pomoči ob pandemiji kitajskega virusa.

Najširši indeks azijsko-pacifiških delnic izven Japonske je danes pridobil 0,45 odstotka vrednosti, pri čemer so avstralske delnice zrasle za 0,53 odstotka. Glavni japonski borzni indeks Nikkei, je pridobil kar 2,4 odstotka in se povzpel na najvišje nivoje po avgustu leta 1990. Na drugi strani so delnice na kitajskem izgubile 0,32 odstotka vrednosti.

Terminske pogodbe za glavni ameriški borzni indeks S&P 500 so pridobile 0,4 odstotka vrednosti.

Ameriška prodaja v počitniškem obdobju se je presenetljivo povečala

Terminske pogodbe za vseevropski indeks Euro Stoxx 50 so pridobile 0,42 odstotka, pogodbe za nempki indeks DAX so zrasle za za 0,53 odstotka, pogodbe za britanski indeks FTSE pa so pridobile 1,12 odstotka vrednosti, kar kaže na pozitiven začetek borznega trgovanja v Evropi.

Dolar je danes negoval izgube proti drugim pomembnim svetovnim valutam, medtem ko se je donos ameriških državnih obveznic, po odobritvi paketa pomoči za odpravo učinkov kitajskega virusa iz strani predsednika Donalda Trumpa, povečal. Čeprav mora paket, predenj bo vstopil v veljavo, prejeti tudi potrditev iz strani senata, pa je Trumpova potrditev v nedeljo, ameriške trge v ponedeljek poslala na nove rekordne nivoje, kar je posledica povečanega optimizma glede okrevanja gospodarstva.

Veliki Britaniji je medtem v četrtek za malo uspelo z EU doseči trgovinski sporazum, kar se je zgodilo samo teden dni pred izstopom iz države iz Unije.

Trdno povpraševanje po bolj tveganih finančnih sredstvih je ameriški dolar, ki slovi, kot varno zatočišče v časih krize držalo nazaj. Dolarski indeks, ki njegovo vrednost primerja z košarico drugih pomembnih svetovnih valut se je tako znižal na 90,137 točke, kar ni daleč od najnižjih nivojev v zadnjih več kot dveh letih.

Nizka vrednost dolarja je pomagala okrepiti cene zlata, ki so se zvišale za 0,33 odstotka na 1877,56 dolarja za unčo.

Delnice družbe Alibaba, so po šestih zaporednih trgovalnih sejah padcev, danes pridobile 6,4 odstotka vrednosti. Analitiki so dejali, da bi lahko bila rast kratkega veka, saj so kitajski regulativni organi pozvali k preoblikovanju skupine Ant, ki je Alibabina podružnica za mobilno plačevanje in potrošniško financiranje.

Analitiki so navajali tudi zaskrbljenost, da bi se lahko tudi druga velika kitajska tehnološka podjetja soočila z večjim nadzorom komunističnih oblasti, kar bi omejilo višino naložb v tem gospodarskem sektorju.

Cene nafte so si po padcu prek noči opomogle, saj se je med vlagatelji pojavila zaskrbljenost zaradi povečane ponudbe in manjšega povpraševanja, zaradi novih omejitev potovanja povezanih s kitajskim virusom po vsem svetu. Nafta znamke Brent se je podražila za 0,45 odstotka na 51,09 dolarja za sod, medtem ko je bilo treba za sod lahke ameriške nafte odšteti 47,85 dolarja.

Dodatne ameriške spodbude so omilile tudi zaskrbljenost glede groženj, ki so predstavlja nova različica kitajskega virusa identificirana v Veliki Britaniji in Južni Afriki.

Donos ameriških referenčnih 10 letnih državnih obveznic se je povečal na 0,9381 odstotka, medtem ko se je donos dveletni obveznic znižal na 0,1270 odstotka.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles