Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Azijski trgi so danes poslovali umirjeno

Azijski trgi so danes poslovali umirjeno
August 29
07:44 2018

Azijske delnice so danes nekoliko pridobile na vrednosti, potem ko je optimizem glede trgovinske pogodbe med ZDA in Mehiko, kmalu zmanjšala previdnost ob bližajočim se rokom za uvedbo novih ameriških uvoznih dajatev na kitajsko blago. Stabilni nivo indeksov na Wall Streetu in pomanjkanje pomembnih objavi gospodarskih podatkov po vseh regiji, je ustvarilo majhen obseg trgovanja in 0,2 odstotno rast najširšega borznega indeksa azijsko-pacifiške regije brez Japonske.

Na drugi strani so najpomembnejše kitajske delnice pridobile 0,4 odstotka vrednosti, potem ko je državni načrtovalec opozoril pred naraščajočimi tveganji za gospodarstvo v drugi polovici letošnjega leta.

Trump objavil velik premik v pogajanjih o trgovinskem sporazumu med ZDA in Mehiko

Japonski Nikkei 225 je pridobil 0,2 odstotka vrednosti, a ni uspel preseči nivoja 23,000 točk, kar je nivo, ki se mu vztrajno izmika že zadnjih nekaj mesecev.

"Da bi Nikkei presegel in ostal nad nivojem 23,000 točk, bi se morali trgovinski konflikti zmanjšati bolj prepričljivo," je dejal Hiroki Takaši iz družbe Monex Securities. "Čeprav so najnovejši pogovori o Nafti pomagali, pa bodo morale ZDA in Kitajska rešiti svoj trgovinski spor, da bi trge prepričali v večjo sproščenost."

Analitiki pri JPMorganu so dejali, da se končni rok za javne komentarje na predlagano uvedbo uvoznih dajatev na kitajsko blago v vrednosti 200 milijard dolarjev izteče 5 septembra, kar pomeni samo še teden dni.

V Washingtonu je kanadski trgovinski pogajalec trenutno v pogovorih za ohranitev tristranskega trgovinskega sporazuma Severnoameriških držav, potem ko je v ponedeljek prišlo do dogovora med Mehiko in ZDA.

Po dogovoru je ameriški predsednik Donald Trump opozoril, da bi lahko pogovore nadaljeval samo z Mehiko, Kanadi pa zaračunal uvozne dajatve, če ne bo pristala na revidirane trgovinske pogoje.

Na valutnih trgih je vladalo zatišje, saj je evro v primerjavi z dolarjem malenkost izgubil in trenutno dosega nivo 1,1679 dolarja.

Na trgu surovin je vrednost zlata pri 1203,58 dolarja za unčo vztrajala blizu najvišje ravni po 10. avgustu.

Cene nafte so ostale skoraj nespremenjene saj je padajočo dobavo iz Irana kompenzirala višja proizvodnja držav izven kartela proizvajalk nafte OPEC. Cena nafte znamke Brent se je znižala za 10 centov na 75,85 dolarja za sod, medtem ko se je cena lahke ameriške nafte znižala za 6 centov na 68,47 dolarja za sod.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce